Geitenhouder in Beesd gevangen in strikte regels

Een geitenhouder in het Gelderse Beesd moet een aparte procedure volgen om alsnog een vergunning te krijgen voor het houden van ongeveer vijfhonderd geiten. De Raad van State besliste woensdag dat er geen andere weg is om de vijfhonderd geiten die hij nu al houdt alsnog gelegaliseerd te krijgen.

Geitenhouder+in+Beesd+gevangen+in+strikte+regels
© Twan Wiermans

De geitenhouder, die ook vee en eenden houdt, wil graag uitbreiden naar zeshonderd geiten. Maar het gemeentebestuur van West-Betuwe weigerde de vergunning te verlenen. Op het moment van de aanvraag van de vergunning gold de provinciale geitenstop. Afwijken van die regeling kon volgens het gemeentebestuur niet. De geitenstop verbiedt de vestiging van nieuwe geitenhouderijen of uitbreiding van bestaande.

Volgens de geitenhouder gold de geitenstop voor hem niet. Op het moment van invoering van die regeling waren er al vijfhonderd geiten aanwezig op zijn bedrijf. En dat mocht ook op grond van het toen geldende bestemmingsplan.

De Raad van State geeft de geitenhouder gelijk. Hij mag vijfhonderd geiten houden, omdat het om een legaal bestaande geitenhouderij gaat. Maar de aanvraag voor een vergunning gaat over zeshonderd geiten. En dat komt volgens de Raad van State wel neer op een uitbreiding die niet mag vanwege de geitenstop.

Het verzoek van de geitenhouder om zijn aanvraag door de Raad van State te laten aanpassen naar het bestaande aantal van vijfhonderd geiten is door de Raad van State afgewezen. Dat is volgens de Raad van State in dit geval juridisch niet mogelijk. Dat moet dus via een aparte procedure. In dat geval zal de geitenhouder niet worden getroffen door de geitenstop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer