Mechanische onkruidbestrijding steeds belangrijker bij snijmais

Mechanische onkruidbestrijding gaat een steeds grotere rol spelen in snijmais. Dat werd vorige week duidelijk tijdens de velddemonstratie eggen en schoffelen in het Friese It Heidenskip.

'In de maisteelt gaan we steeds meer mechanisch doen. In droge periodes waarin middelen minder werken, heb je veel voordeel van het mechanische', zegt adviseur Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice.

'We krijgen steeds minder middelen tot onze beschikking', voegt projectleider Dirk Johan Feenstra van LTO Noord toe. 'We willen ook kijken naar hoe we de biodiversiteit kunnen vergroten. Hier kunnen we experimenteren met wat mogelijk is en kijken naar de financiële kant.'


Wiedeg

De wiedeg is een van de machines die onkruid mechanisch bestrijden. 'Het grote voordeel is dat hij volvelds in de rij werkt en hij is in alle gewassen toepasbaar. Het is een breed in te zetten machine', licht Den Herder toe.

De terugverdientijd hangt samen met hoe vaak je de eg in kunt zetten. Tijdens droge periodes zal dit vaker het geval zijn. 'Een nadeel is dat alle planten door de machine heen moeten, doordat hij in de rij werkt. Dat is de prijs die je betaalt voor mechanische onkruidbestrijding. Soms hebben planten er een beetje last van. Het doel is om de planten te sparen en het onkruid op achterstand te zetten, maar het geeft weleens een beetje gewasremming', legt Den Herder uit.

De adviseur hoopt dat de demo interesse bij veehouders aanwakkert. 'Voor wiedeggen is veel belangstelling. In de maisteelt en veehouderij is het nog een beetje de kat uit de boom kijken, omdat loonwerkers daar ook een belangrijke rol vervullen. We hopen dat deze demo de interesse laat toenemen en de discussie aanwakkert.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer