'Doorbreek kip-eiprobleem bij gemeenschappelijke opgave'

De afgelopen periode ben ik weer veelvuldig bezig geweest met onze gemeenschappelijke opgave. Hoe duurzaam zijn we als sector? Waar kan het beter? En hoe vertellen we dit aan de consument of kritische burger?

%27Doorbreek+kip%2Deiprobleem+bij+gemeenschappelijke+opgave%27
© Dirk Hol

We zijn druk bezig met duurzaamheidsacties aan de hand van de doelstellingen van de Verenigde Naties en de gebiedsvisies voor het tuinbouwgebied van de toekomst. En met netwerken. Dit doen we allemaal met als doel de samenwerking te bevorderen. Want zoals voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland altijd zegt: 'Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.'

Dit vraagt natuurlijk wel wat van de mens. Ik moet zelf ook eerlijk zeggen dat het beter vol te houden is met een gemiddelde komkommerprijs van 0,36 euro, dan met een komkommerprijs van 0,06 euro. Als agrarisch ondernemer ben je anders immers vooral bezig om te bedenken hoe je ervoor kunt zorgen dat het verdienmodel klopt.

Innoveren, verduurzamen, sociaal ondernemen, een netwerk opbouwen én onderhouden en projecten draaien. Ook hierbij draait het succes uiteindelijk om geld. Wanneer een onderneming succesvol is, creëer je meer geld. Maar lukt het ook om een succes te maken van een onderneming zonder geld? Met andere woorden: kun je zonder geld, geld creëren?

We blijven niet hangen in het minderwaardigheidscomplex, maar gaan voor onze regio het juiste doen

Inge Bergsma-de Vries, komkommerteler in Erica

Je kunt duizenden voorbeelden bedenken: was voetbalclub Ajax eerst rijker dan FC Emmen of was Ajax altijd al beter en daarom rijker? Zijn bedrijven in de Randstad echt zoveel slimmer of is daar van oudsher meer geld? Heeft een kind met rijke ouders meer kansen of creëer je de kansen zelf? Zeg het maar.

Het ouderwetse 'wat was er eerder, de kip of het ei?' heb ik dan ook vaak als voorbeeld genomen. Om dit te doorbreken, heb je een beetje hulp nodig. We moeten beseffen dat het niet uitmaakt wie er eerder was, maar dat het ervoor heeft gezorgd dat de cyclus is gaan draaien. Met andere woorden: uit de eieren komen kippen en hanen die samen weer bevruchte eieren leggen die weer zorgen voor een nieuwe lichting kippen en hanen en ga zo maar door.

De aanhouder wint, dus we gaan er uiteindelijk voor zorgen dat het niet uitmaakt wat onze geschiedenis is. We blijven niet hangen in het minderwaardigheidscomplex, maar gaan voor onze regio het juiste doen. Zo worden we sterk en staan we in onze eigen kracht.

De afgelopen partneravond van Greenport Noord was in mijn ogen ook een groot succes. Daar hebben we een heel grote stap in de juiste richting gezet. Het ei is gelegd, de cyclus kan beginnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer