'Louis van Gaal, de rode leider'

Een tijdje geleden, tijdens een bijeenkomst van de P&O Expertisegroep NO, was het thema leiderschapsrollen. Dit thema kwam voort uit de vraag: 'Hoe kun je jouw 'dominante' directie bewegen om naar jouw plannen te luisteren en die te laten integreren in het bedrijf?' Het beantwoorden van die vraag ging aan de hand van het kleurenmodel van Disc.

%27Louis+van+Gaal%2C+de+rode+leider%27
© Dirk Hol

Voor wie niet weet wat het kleurenmodel van Disc inhoudt: aan de hand van een vragenlijst die je zelf invult, val je in een bepaalde leiderschapscategorie. Rood betekent dominant, geel betekent inspirerend, groen betekent stabiliteit en blauw betekent analytisch.

Voor een goed werkende organisatie heb je eigenlijk van iedere kleur iemand nodig. Dat zorgt voor een optimale balans in de directie, het management of überhaupt het personeelsbestand. Je hoeft niet een kleur te zijn, maar je kunt ook een beetje rood en een beetje geel in jouw leiderschapsprofiel hebben. Of een beetje blauw met groen.

Bepaalde kleuren kunnen elkaar ook beïnvloeden. Zo werkt geel goed samen met rood en werkt groen juist goed samen met geel. Iemand met een geel leiderschapsprofiel vraagt bijvoorbeeld veel aandacht en is heel extravert, terwijl een groene leider een goede luisteraar is. Het is in elk geval heel interessant om een keer mee te werken en je er wat verder in te verdiepen.

Karaktereigenschappen in de rode leiderschapsrol zijn wilskrachtig, prestatiegericht, veeleisend, vastberaden en doelbewust

Inge Bergsma-de Vries, komkommerteler in Erica

Tijdens de uitleg van de kleuren, ofwel karaktereigenschappen, kwam het leiderschapsprofiel rood ter sprake. En de inleider vertelde dat personen met veel rood in hun leiderschap vinden dat ze altijd gelijk hebben. En ik dacht nog, wie heeft er nou altijd gelijk? Nou, Louis van Gaal dus.

Van Gaal heeft altijd gelijk, aldus zijn vrouw in de reportage over zijn loopbaan. Andere karaktereigenschappen in de rode leiderschapsrol zijn wilskrachtig, prestatiegericht, veeleisend, vastberaden en doelbewust. Ik ken hem niet. Maar als ik kijk hoe hij de laatste weken op mij is overgekomen, kan dit wel aardig kloppen. Tijdens de reportage werd nog veel meer verteld over deze markante man. En zijn dochters en vrouw spraken vol trots over hem. Wat natuurlijk het belangrijkst is. En als je de reportage ziet en wat hij heeft bereikt in zijn leven, kun je niet anders concluderen dan dat het een bijzonder mens is.

Hier in huis heerst, naast sint-maarten-, sinterklaas- en kerstboomkoorts, ook WK-koorts. En oh wat willen ze Van Gaal graag geloven. Wij worden wereldkampioen. Mijn dominante 6-jarige zoon, die waarschijnlijk over twintig jaar een rood leiderschapsprofiel heeft, weet het zeker: Louis van Gaal heeft gelijk!

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer