Rabobank: bij financieren meer focus op duurzaamheid

De Rabobank gaat financieringsaanvragen niet alleen controleren op financiële haalbaarheid, maar ook op duurzaamheid. Daarnaast worden duurzame bedrijven extra beloond met bijvoorbeeld een rentekorting op een aantal aflossingsvrije jaren.

Dat stelde Alex Datema, directeur Food & Agri bij de Rabobank, dinsdag tijdens het webinar 'Melkveehouderij in transitie, welke keuzes maak jij?' De bank wil extra geld uittrekken om te lenen aan ondernemers die willen verduurzamen. Ook komt er steun voor stoppende bedrijven.

Het betekent voor de bank een belangrijke verandering. 'In het verleden werd financiering vaak gekoppeld aan groei. Nu moet het mogelijk zijn om een nieuwe stal te bouwen of grond te kopen zonder die groei. Dat is mogelijk, maar in de praktijk zien we dat melkveehouders het vooral de eerste jaren lastig hebben om de liquiditeitspositie op orde te houden. We willen hen met bijvoorbeeld een renteverlaging of een aantal jaren aflossingsvrij lenen, tegemoetkomen', zegt Datema.

Melkveehouders Harm Wientjes uit het Noord-Brabantse Oploo, Kirsten de Jongh uit het Gelderse Haaften en Frank Post uit het Drentse Nieuweroord vertelden hoe zij omgaan met uitdagingen op het gebied van de doelen rondom water, klimaat en stikstof en wat dat betekent voor hun bedrijfsstrategie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer