Zware kabinetsdelegatie in gesprek met LTO

Premier Mark Rutte en vijf ministers uit het kabinet zijn woensdagavond om 20.00 uur op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek met een delegatie van LTO.

Zware+kabinetsdelegatie+in+gesprek+met+LTO
© Dirk Hol

Naast landbouwminister Piet Adema en Rutte zijn Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) aangeschoven. Het kabinet lijkt daarmee LTO aan tafel te willen houden van het landbouwoverleg. Eerder schoof Rutte al aan bij een nachtelijke onderhandeling, waar volgens ingewijden het klappen van het overleg op tafel heeft gelegen.

Namens LTO Nederland zijn voorzitter Sjaak van der Tak en bestuursleden Dirk Bruins (tevens voorzitter LTO Noord) en Wim Bens (ZLTO-voorzitter) gesprekspartner. Het gesprek met LTO is belangrijk voor de status van het landbouwakkoord, dat wel is opgeschort maar niet geklapt volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Het overleg over dat akkoord - waarin afspraken moeten worden gemaakt over de toekomst van de landbouw - duurt al vele maanden. LTO heeft als belangrijkste partij aan tafel steeds een nieuwe deadline aangekondigd. Er moet uiterlijk over een week (op 21 juni) een tekst liggen waarmee organisaties terug kunnen naar hun achterbannen, zegt Van der Tak.


'Kabinet aan zet'

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de kabinetsdelegatie voorafgaand aan het gesprek met LTO eerst nog heeft gesproken met jongeboerenclub NAJK en Biohuis, de organisatie voor biologische boeren. Roy Meijer, voorzitter van NAJK, sprak van een 'goed, inhoudelijk stevig gesprek'. Wel vindt hij dat het kabinet aan zet om nog tot een landbouwakkoord te komen.

'Ik denk dat zij zien dat het belang van een landbouwakkoord heel groot is, en het is nu aan hen hoe ze daarmee omgaan', sprak Meijer na zijn gesprek met de kabinetsdelegatie. 'Wij hebben onze zorgen op tafel gelegd en niet alle punten zijn al klaar', zei hij. 'Nu is het aan het kabinet om aan de slag te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer