RIVM start onderzoek naar relatie Parkinson en middelengebruik

Landbouwminister Piet Adema heeft het RIVM opdracht gegeven om een studie te starten naar de mogelijke gezondheidseffecten van de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen van agrariërs en omwonenden. Dat heeft de minister laten weten in antwoord op Kamervragen.

RIVM+start+onderzoek+naar+relatie+Parkinson+en+middelengebruik
© Pixabay

In dit onderzoek wordt onder meer de mogelijke relatie tussen de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson onderzocht. Het plan van aanpak van het RIVM zal voor 1 juli 2023 gereed zijn, waarna het daadwerkelijk onderzoek start. Het RIVM is al begonnen met de voorbereiding.

Adema geeft aan dat de toenemende zorgen in de samenleving over blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en eventuele gezondheidseffecten te begrijpen. 'Het is noodzakelijk dat agrariërs hun werk veilig kunnen uitvoeren', schrijft hij. 'Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet om deze reden veilig zijn voor de mens en daarnaast voor dier en milieu.'


In een analyse van het RIVM op basis van de chemische structuur is één stof aangetroffen die wat betreft chemische structuur lijkt op bekende (verboden) stoffen die neurodegeneratieve effecten hebben, namelijk metiram. Deze stof wordt weinig gebruikt in Nederland en is de afgelopen jaren niet verkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer