Minister Adema hoopt nu op Landbouwakkoord voor de zomer

Voor de zomer moet er dan echt een Landbouwakkoord liggen, zegt minister landbouwminister Piet Adema. Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. 'Dit zijn wel de meest spannende weken', verklaarde de bewindsman vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Minister+Adema+hoopt+nu+op+Landbouwakkoord+voor+de+zomer
© Dirk Hol

De gesprekken begonnen begin december. Oorspronkelijk was het plan dat er al in februari een deal zou liggen. Dat lukte niet en toen werd het mei. Ook die datum werd niet gehaald. 'De komende weken moet zo langzamerhand wel duidelijk worden of het akkoord er komt', aldus Adema.

Punten van onenigheid zijn volgens de minister nog steeds de vergoeding die boeren moeten krijgen voor natuurbeheer, het perspectief voor jonge boeren en grondgebondenheid. Ook wordt er nog steeds over de PAS-melders gesproken. Maar 'we maken nog steeds vooruitgang'.


Adema herhaalde dat het een 'breedgedragen' akkoord moet worden. Hij vindt niet dat dat er is als LTO Nederland en NAJK hun handtekening niet zetten. Het Landbouwakkoord moet leiden tot afspraken waarmee boeren tot 2040 een omslag kunnen maken naar een groenere sector.

LTO Nederland liet vorige maand weten tot 21 juni de tijd te nemen tot een Landbouwakkoord te komen, anders is het voor de land- en tuinbouworganisatie 'klaar'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer