LTO wil actie overheid tegen dierenextremisme

Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland roept minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid op om meteen aan de slag te gaan tegen dierenextremisme. In de afgelopen jaren is er vaak ingebroken bij stallen van boerenbedrijven. Deze intimiderende acties hebben grote gevolgen voor dieren, boeren en boerenfamilies.

LTO+wil+actie+overheid+tegen+dierenextremisme
© John Claessens

Met voormalig minister Ferd Grapperhaus is eerder gesproken over een betere bescherming en zwaardere straffen voor dierenextremisme. Maar de huidige minister van Justitie en Veiligheid, Yesilgöz-Zegerius heeft hier tot nu toe nog niets mee gedaan.

'Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over terrorisme en extremisme. Wij hopen dat dierenextremisme de aandacht krijgt die het verdient. Maar ook willen we weten wat deze minister tegen dierenextremisme gaat doen. Hoe denkt zij over de bescherming van boeren? Tot nu toe hebben wij weinig gezien', zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins maakt zich ernstig zorgen over de impact die inbraken en intimidaties hebben op boeren. 'Boeren wonen met hun familie op de boerderij. Een inbraak heeft veel impact op boeren en hun gezinnen. Het is een traumatische ervaring. We willen daarom actie zien. Er is een landelijk coördinator voor dierenextremisme. Wat heeft dit opgeleverd? En wat kunnen slachtoffers van deze coördinator verwachten?'


Dierenwelzijn

De inbraken hebben niet alleen een grote impact op boeren. Ook het dierenwelzijn wordt in gevaar gebracht. In een stal worden allerlei maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat dieren worden beschermd. Doordat inbrekers geen voorzorgsmaatregelen nemen, ontstaat bijvoorbeeld een grote kans op infecties bij dieren.

LTO verwacht dat de overheid tijdens het debat over terrorisme en extremisme op woensdagavond 7 juni acties aankondigt. Zo zijn de huidige straffen bij insluiping laag. Daarnaast worden inbraken in stallen niet als inbraken gezien, omdat de deuren, vanuit dierveiligheidsredenen, niet op slot zijn. De wet- en regelgeving zou hierop aangepast moeten worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer