Nederlandse blauwe bes laat nog even op zich wachten

De Belgische veiling BelOrta heeft de eerste blauwe bessen van Belgische bodem voor dit jaar verkocht. In Nederland worden de eerste blauwe bessen van eigen bodem pas over drie tot vier weken verwacht. Het late voorjaar ligt daaraan ten grondslag.

Nederlandse+blauwe+bes+laat+nog+even+op+zich+wachten
© Marcel Berendsen

De eerste bessen van Belgische bodem zijn geteeld door Albert en Maarten Royakkers uit Kinrooi. Het betreft de variëteit Duke. De lokaal geteelde bessen zijn afgenomen door Fangio Winkels, verantwoordelijk voor de inkoop van Belgisch fruit bij Bouvry. Met deze primeurverkoop is het seizoen van de lokaal geteelde bessen in België gestart. Het seizoen loopt naar verwachting tot begin november.

In Nederland is het nog niet zover. Berry Brothers in het Limburgse Roggel verwacht pas eind juni of begin juli met de eerste blauwe bessen van Nederlandse bodem op de markt te komen. 'Het voorjaar is niet geweldig geweest. De snelheid van de rijping heeft daaronder geleden. Gelukkig is de kwaliteit wel van hoog niveau.'


Meer richting het noorden van het land is de verwachting voor de oogst nog wat later. Daar worden de eerste blauwe bessen pas halverwege of eind juli verwacht. GroentenFruit Huis liet eerder weten dat op jaarbasis in Nederland ongeveer 8 tot 9 miljoen kilo aan blauwe bessen wordt geoogst.

Over de afzet van die blauwe bessen hoeven telers zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. De consumptie van blauwe bessen is in Nederland de afgelopen vijf jaar namelijk meer dan verdubbeld. De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking op jaarbasis bedraagt zo'n 900 gram. Daarnaast is Nederland voor zowel Duitsland als België de belangrijkste leverancier van blauwe bessen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer