Vertrouwen bij akkerbouwers fors hoger dan bij melkveehouders

Nederlandse akkerbouwers hebben een stuk meer vertrouwen in hun eigen onderneming dan melkveehouders. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex, waarin het vertrouwen van agrarisch ondernemers wordt gemeten.

Vertrouwen+bij+akkerbouwers+fors+hoger+dan+bij+melkveehouders
© Han Reindsen

In het eerste kwartaal van 2023 nam het vertrouwen van akkerbouwers in hun bedrijf toe met ruim 3.5 punten op de schaal van de Agro Vertrouwensindex, die van melkveehouders nam met 5 punten af. Met name als het gaat om het huidige vertrouwen is het verschil groot. Na drie kwartalen een positieve stemming onder melkveehouders, daalde de index afgelopen kwartaal maar liefst 8 punten. Bij akkerbouwers was dit 1 punt.

Op de langere termijn zijn beide sectoren negatiever gestemd dan gemiddeld. Hierdoor zijn bijna evenveel melkveehouders positief over hun bedrijf als negatief.'Hoewel de index voor de melkveehouders daalt, is de algemene stemming bij melkveehouders nog steeds positief, vermoedelijk omdat de melkprijs nog relatief hoog is', zegt melkveedeskundige Jakob Jager van Wageningen University & Research (WUR). 'Ook zijn de prijzen van kunstmest gedaald. Andere kosten zoals voer en energie liggen nog wel op een hoog niveau.'

Voor de akkerbouw geldt volgens WUR-akkerbouwdeskundige Mark Manshanden dat prijzen van belangrijke gewassen als suikerbieten, aardappelen en ui zich positief blijven ontwikkelen. 'De tarweprijzen zijn wel wat gedaald sinds vorig kwartaal. Voor suikerbieten geldt dat er wereldwijd een krap aanbod is. Mede daardoor kunnen Nederlandse marktpartijen de producten goed verkopen.'


Ook voor aardappelen is het aanbod beperkt. Manshanden: 'Door de late start van het seizoen, waardoor vroege aardappels later op de markt verschijnen, overstijgt de vraag het aanbod. De prijs van 50 euro per 100 kilo komt in zicht. Dat is echt een unicum.'

De Agro Vertrouwensindex wordt uitgevoerd door WUR. Een van de opdrachtgevers van dit onderzoek is a.s.r. real estate. De index meet sinds 2013 het vertrouwen van agrariërs in hun onderneming. 562 agrarische bedrijven hebben deelgenomen aan de meest recente editie van de enquête.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer