Struisvogelboerderij in Zeeland is enorme hit

Op Struisvogelboerderij Monnikenwerve vond tijdens Pinksteren het open weekend plaats. Ongeveer vijfduizend bezoekers kwamen de struisvogels in het Zeeuwse Sluis bewonderen.

Floris de Bruijckere is een van de weinige struisvogelhouders in Nederland. Hij heeft er maar liefst tweehonderd en is al struisvogelboer sinds 1997. 'Ik houd van de dieren. Ieder dier is anders. Ze hebben temperament of zijn heel lief.'

Toch brengt het pionieren ook uitdagingen met zich mee. 'Het is soms moeilijk dat er weinig informatie en onderzoek beschikbaar zijn. Met het uitbreiden van het bouwvlak had ik bijvoorbeeld last van een gebrek aan regels', vertelt de Zeeuwse ondernemer.


Korte keten

Tijdens de open dagen werden bezoekers rondgeleid, waarbij ze meer leerden over dit bijzondere dier. 'Het gaat om de productie en verkoop van een eindproduct. Voor de vogels zelf is geen markt. Wij houden genoeg dieren aan om de productie hier op de boerderij volledig kwijt te kunnen. Daarnaast hebben we alles in eigen beheer. Korter kan de keten niet worden', stelt De Bruijckere.

Het publiek vormt de grootste uitdaging. 'Mensen vinden snel iets. Je moet ze een correct beeld kunnen geven en alles laten zien', weet de struisvogelhouder. 'In de dierensector lig je onder een vergrootglas, wat natuurlijk heel goed is. Wij hebben een ander soort dieren dan gebruikelijk en dan heb je snel te maken met vooroordelen. De bezoekers zijn je keurmerk. Als ik het niet goed doe in de ogen van de consument, verkoop ik niks en stopt de boerderij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer