FNV stapt uit convenant met supermarkten

Vakbond FNV stapt per direct uit het Imvo-convenant Voedingsmiddelen. Directe aanleiding is het gebrek aan beweging van de brancheorganisaties FNLI en CBL en het niet nemen van hun verantwoordelijkheid als ondertekenaars, meldt FNV op zijn website.

FNV+stapt+uit+convenant+met+supermarkten
© Twan Wiermans

Aanleiding voor het besluit van FNV is een project over misstanden in de keten van de tomatenpluk. Volgens internationaal secretaris Petra Bolster zou dit moeten leiden tot een concrete actie. 'Maar de genoemde brancheorganisaties en individuele bedrijven zijn niet bereid in beweging te komen. Dat is enorm teleurstellend.'

Vakbond FNV begon aan dit Internationaal maatschappelijk ondernemen (Imvo)-convenant Voedingsmiddelen met het vertrouwen dat de brancheorganisaties FNLI en CBL met het mandaat aan de slag wilden. Dit bleek een vergissing, stelt Bolster. 'Het is algemeen bekend dat er misstanden worden geconstateerd in landen waar onze groenten, fruit en andere voedingsmiddelen vandaankomen. De supermarkten weten dat ook.'


Gemiste kans

Het Imvo-convenant had een goede bijdrage kunnen leveren aan verbetering van de aanvoerketens. Maar het lijkt er volgens FNV op dat bedrijven dit middel niet willen gebruiken voor dat doel. Bolster: 'Een gemiste kans en onbegrijpelijk. Wetgeving is aanstaande en juist in convenantverband is het noodzakelijke dat men leert over hoe die ketens opgeschoond kunnen worden van de risico's voor mens en milieu.'

Volgens FNV levert het convenant geen zichtbare resultaten op en heeft het geen impact in de praktijk, waarvoor het convenant juist in het leven is geroepen. 'Om echt impact te maken zijn de bedrijven nodig die bij de brancheorganisaties aangesloten zijn, maar die blijven voor ons onbekend. Het CBL weigert contactgegevens met ons te delen. Dan houdt het voor ons als FNV op en kunnen we alleen nog maar uit het convenant stappen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer