Onderzoek naar schending mensenrechten Italiaanse tomatenketen

Vakbond FNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaan onderzoek doen naar de mogelijke schending van mensenrechten in de productieketen van de ingeblikte tomatenhandel.

Onderzoek+naar+schending+mensenrechten+Italiaanse+tomatenketen
© Twan Wiermans

Het onderzoek richt zich op Italië, een belangrijke leverancier van tomaten in blik. FNV en CBL willen eind juli in kaart hebben welke specifieke risico's op schendingen van mensenrechten zich in de tomatenketen voordoen en welke verbeteringen nodig zijn. Daarbij worden aanbevelingen opgesteld hoe de Nederlandse deelnemers in de keten een positieve verandering in gang kunnen zetten.

Uit eerdere onderzoeken en risicoanalyses komt naar voren dat de tomatenketen een hoogrisicoketen is. Jos Hendriks, bestuurder FNV Voedingsindustrie, stelt dat het nieuwe onderzoek zich richt op de risico's die te maken hebben met schendingen van mensenrechten, vakbondsrechten en milieu en wie daarbij betrokken zijn.


Richtlijnen van Oeso

'Maar het belangrijkste komt natuurlijk na het onderzoek. Hoe zorgen we dat de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en Verenigde Naties ten aanzien van mens en milieu worden toegepast bij de teelt, de oogst, het transport en de verwerking van de tomaten?' zegt Hendriks.

Het CBL sluit zich aan bij het belang van het aanpakken van de risico's. Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het CBL, verklaart dat Nederlandse supermarkten het essentieel vinden dat mensenrechten in de ketens worden geborgd. Het is volgens haar dan ook belangrijk om mogelijke sociale misstanden in de Italiaanse tomatenketen te onderzoeken.

'Hierdoor krijgen we inzicht in het handelingsperspectief van de betrokken partijen. Voor een gedegen onderzoek is samenwerking cruciaal. Wij slaan dan ook graag de handen ineen met de FNV om positieve verandering teweeg te brengen', aldus Muller.


Positie werknemers verbeteren

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het in kaart brengen van het aandeel van de Nederlandse producenten en afnemers in de Italiaanse tomatenketen. Op deze manier kan per onderdeel beter worden gekeken welke stappen nodig zijn om de positie van werknemers te verbeteren. Het gaat onder andere om het onderzoeken van de rol die supermarkten, fabrikanten en organisaties die kwaliteitscertificaten uitreiken, hierin spelen.

Het onderzoek door het CBL en de FNV naar mogelijkheden om de risico's in te dammen, wordt ondersteund door andere partners in het Imvo-convenant Voedingsmiddelen. In dit convenant voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen staan afspraken tussen de Nederlandse voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer