Twintig kistjes vroege aardappelen rooien voor de huisverkoop

Jan Goedegebuure in het Zeeuwse Sint-Annaland rooit deze week de eerste vroege aardappelen van het ras Doré uit de vollegrond.

Twintig+kistjes+vroege+aardappelen+rooien+voor+de+huisverkoop
© Anton Dingemanse

'De aardappelen uit de kas zijn op en daarom hebben we voor vooral de verkoop aan lokale boerderijwinkels een begin gemaakt met de oogst van Doré's uit de vollegrond', vertelt Goedegebuure. Hij heeft op het eiland Tholen een tuinbouwbedrijf met vroege aardappelen, waarvan 1 hectare onder plastic is geteeld.

Volgens Goedegebuure zijn de aardappelen onder plastic ongeveer een kleine week later klaar om te oogsten in vergelijking met vorig jaar. De teler schat de eerste opbrengsten op omgerekend zo'n 15 ton per hectare. 'De maatsortering zou iets grover mogen, maar de kilo's groeien er nu wel snel bij. Volgende week kan de opbrengst zomaar 5 ton meer zijn.'


Rooien op afroep

De vroege aardappelen rooit Goedegebuure nu op afroep. 'Meestal zo'n twintig kistjes per keer, dan kunnen we weer even vooruit.' Hij constateert dat de groothandel voor verkoop via de retail voorlopig nog rustig is als het gaat om Nederlandse primeuraardappelen. 'Er is twijfel over de continuïteit van het aanbod, daarom durven ze de overstap nog niet te maken. Voorlopig verkopen alleen boerderijwinkels en groentespeciaalzaken nieuwe aardappelen van Nederlandse herkomst.'

Goedegebuure verwacht dat de oogst uit de koude grond nog even op zich laat wachten. Dat is wel het gevolg van het natte en koude voorjaar. 'Er valt een behoorlijk gat tussen de aardappelen onder plastic en de aardappelen die niet zijn afgedekt. Daar komt bij dat er minder dan voorheen onder plastic wordt geteeld, omdat de opbrengstprijzen van het vervroegen van de productie de laatste jaren niet opwegen tegen de meerkosten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer