België meldt problemen met pootgoed

Rottende pootaardappelen in de grond die zorgen voor een matige opkomst van het aardappelgewas. Bij de Belgische onderzoeksinstelling PCA komen diverse meldingen binnen van problemen met pootgoed bij Belgische aardappeltelers.

Belgi%C3%AB+meldt+problemen+met+pootgoed
© Nieuwe Oogst

De oorzaak van rottende en niet goed kiemende poters kan volgens PCA heel divers zijn. Het varieert van geïnfecteerd uitgangsmateriaal, te natte pootomstandigheden in het veld, het snijden van pootgoed of slechte bewaaromstandigheden bij de consumptietelers. Soms is ook sprake van poters die intact zijn, maar niet willen kiemen. PCA veronderstelt dat het pootgoed dan fysiologisch al verouderd is en daardoor minder kiemlustig.

Om in te schatten wat het kiempotentieel is van pootgoed, adviseert PCA de aardappeltelers enkele knollen warm weg te leggen. In het geval van problemen acht de onderzoeksinstelling het verstandig de pootgoedleverancier daarvan op de hoogte te brengen. Contracttelers worden verder aangeraden de gevolgen voor de aardappelproductie te bespreken met de afnemer van de consumptieaardappelen.

Uit de schattingen van PCA blijkt dat 60 procent van het Belgische aardappelareaal aan het begin van deze week was gepoot. In het oosten van het land, in Haspengouw en Limburg, zitten vrijwel alle aardappelen in de grond. In het midden en westen moet deze en volgende week nog behoorlijk wat gebeuren. PCA voorziet voor aardappelen al met al een kort groeiseizoen, waarbij in de zomer optimale groeiomstandigheden nodig zijn voor een redelijke productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer