Kaderrichtlijn Water baart Martin Immink grote zorgen

'De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) baart zorgen', zegt Martin Immink, portefeuillehouder water en bodem bij LTO Noord regio Oost. 'Sommige doelen zijn onhaalbaar.'

Kaderrichtlijn+Water+baart+Martin+Immink+grote+zorgen
© Bert Kamp

Wat is de KRW ook alweer?

'De KRW moet de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa waarborgen. Het gaat om chemische, ecologische en drinkwaterdoelstellingen. Het Rijk heeft de KRW vertaald in landelijke beleidsuitgangspunten, kaders en instrumenten. In 2027 moet Nederland aan de richtlijnen voldoen.'

Waar we naartoe moeten, is dat iedere agrarisch ondernemer weet wat de waterkwaliteitopgaven zijn

Martin Immink, portefeuillehouder water en bodem bij LTO Noord regio Oost

Waarom maakt u zich zorgen?

'We werken met het one-out-all-outprincipe. Dat betekent dat de kwaliteit van het water als slecht wordt beoordeeld als slechts een van de vele doelen niet wordt gehaald. Maar sommige doelen zijn gewoon niet haalbaar.

'Neem de watertemperatuur. Die mag niet te hoog zijn. Dat gebeurt wel in hete zomers. Volgens one-out-all-out is de waterkwaliteit dan onvoldoende, ook al is de rest in orde. Of neem grond met een paar meter veen. Dan is de nitraatnorm nooit haalbaar. Al zou je willen, in dit soort gevallen wordt de waterkwaliteit nooit voldoende.'


Wat betekent het wanneer de kwaliteit van het water onvoldoende is?

'Ik vrees dat we dan door Brussel worden afgestraft, bijvoorbeeld door fosfaat- en stkstofplafonds aan te scherpen. Of andere generieke maatregelen.'


Wat kan de agrarische sector doen?

'Verantwoordelijkheid nemen en netjes en zorgvuldig werken. Dat gebeurt al en we werken er verder aan via diverse projecten. Bijvoorbeeld in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer of via de vruchtbare kringlopen.

'In drinkwatergebieden zie je dat boeren en tuinders ook ver zijn. Waar we naartoe moeten, is dat iedere agrarisch ondernemer weet wat de waterkwaliteitopgaven zijn. Ook moeten ondernemers meten en handhaven. De waterschappen moeten daar een belangrijke rol bij spelen.'


Gaan ze dat doen?

'We hebben daar goed overleg over met de waterschappen, maar zij zijn ook bezig met hun eigen problemen. Sommige waterschappen hebben hun rioolwaterzuivering nog niet op orde. Er worden nog te veel nutriënten geloosd. Ook het verwijderen van medicijnresten is een groot probleem.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer