Europees Parlement wil meer groente, fruit en zuivel in schoolkantine

Het Europees Parlement wil dat groente, fruit, melk en zuivelproducten makkelijker hun weg vinden naar schoolkantines. Van zo'n Europese subsidieregeling maakt nu slechts 20 procent van de scholen in de EU gebruik. Dat aantal moet omhoog, vinden de EU-politici in Straatsburg. Er moet volgens het Europarlement meer geld voor die regeling komen.

Europees+Parlement+wil+meer+groente%2C+fruit+en+zuivel+in+schoolkantine
© Twan Wiermans

Sinds jaren is er een EU-regeling die het voor scholen aantrekkelijker moet maken groente, fruit, melk en zuivelproducten in huis te halen. Daar maakten slechts zestien van de 76 miljoen scholieren de afgelopen jaren gebruik. In bepaalde EU-landen zitten scholen om deelname te springen, terwijl in andere lidstaten niet of nauwelijks interesse voor het programma bestaat.

Ook is het voor sommige schoolbesturen en boerenbedrijven moeilijk om aan het programma deel te nemen omdat EU-landen te veel regels hebben ingebouwd. De aangenomen niet-bindende resolutie van het Europarlement vraagt EU-landen daarom de regels te versimpelen. De Europese Commissie werkt aan herziening van de regeling, maar het is onduidelijk of ze met meer geld op de proppen zal komen.


Lokaal en biologisch

Het is voor het Europarlement van groot belang dat kinderen en jongeren gezond eten, zo wordt in het aangenomen rapport gezegd. Dat betekent niet alleen dat groente, fruit, melk en andere zuivel beter op school te krijgen zouden moeten zijn, maar ook dat deze producten biologisch en lokaal gemaakt moeten zijn. Ook mag het voedsel in de schoolkantines geen toegevoegde vetten, suikers, zout en zoetstoffen bevatten. Hiernaast moet minimaal 10 procent van het subsidiebudget worden besteed aan lessen over gezonde eet- en drinkgewoonten.

De Partij voor de Dieren heeft tegen het initiatiefrapport van de landbouwcommissie gestemd. De miljoenenbudgetten voor schoolmelk zijn volgens de partij in feite gewoon productieverhogende subsidies voor de zuivelindustrie. De industriële veelobby bleef zich fel verzetten tegen het opnemen van plantaardige alternatieven voor de schoolmelk, zo wordt gezegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer