Laat voorjaar stuwt aardappelprijs tot 50 euro

Het koude en natte voorjaar zorgt voor verlenging van het afzetseizoen van de aardappelen van oogst 2022 en daarmee voor opnieuw hogere prijzen op de actuele markt.

Laat+voorjaar+stuwt+aardappelprijs+tot+50+euro
© Twan Wiermans

PotatoNL noteert deze week de fritesaardappelen voor grootschalige verwerking (categorie I) op 40 tot 44 euro per 100 kilo. Voor de overige fritesgeschikte aardappelen (categorie II) is een indicatieprijs afgegeven van 44 tot 50 euro per 100 kilo. Het betekent een prijsstijging van respectievelijk 2,75 en 7 euro per 100 kilo.

Uit de specificaties blijkt dat vooral de aardappelen voor de productie van verse frites behoorlijk duurder zijn geworden. Dit betreft met name rassen als Agria en Markies. Voor de bestemmingen fastfood en reguliere diepvriesfrites blijft de prijsstijging beperkt.


Run op vrije aardappelen

In een analyse spreekt beursmakelaar De Vries & Westermann van een vaste stemming en meldt ook dat er een run is op de laatste vrije aardappelen. De langbewaarders leggen de lat nu hoog voor verwerkers die nog behoefte hebben aan grondstof. De fritesindustrie blijft op volle capaciteit draaien vanwege aanhoudende internationale vraag naar verwerkte aardappelproducten.

Het koude en natte voorjaar in Noordwest-Europa is een belangrijke oorzaak van de huidige krapte op de aardappelmarkt. Het poten van aardappelen in landen als Nederland, België, Duitsland en Frankrijk loopt vertraging op door het onbestendige weer. Naar schatting moet nog de helft van de aardappelen worden gepoot.

Het zorgt ervoor dat de overgang van oude naar nieuwe aardappelen in het seizoen naar achteren schuift. Overigens zitten de vroege aardappelen vaak al wel in de grond, maar zorgen de lage temperaturen ervoor dat de ontwikkeling ook trager is.


Termijnnotering stijgt 2 euro

Op de aardappeltermijnmarkt stijgt de notering voor fritesaardappelen van oogst 2022 op levering in juni naar een niveau van bijna 43 euro per 100 kilo. Dat is ongeveer 2 euro meer dan een week geleden. De contracten van aardappelen van oogst 2023 op levering in april 2024 worden verhandeld voor 24,70 euro per 100 kilo.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer