Formateurs volop aan de slag in Noord-Brabant en Zeeland

De formatie van de nieuwe provinciebesturen in Noord-Brabant en Zeeland is in volle gang. In Noord-Brabant wordt ingezet op een coalitie van BBB, VVD, PvdA en GroenLinks, eventueel aangevuld met Lokaal Brabant. In Zeeland wordt een coalitie met BBB, VVD, SGP en CDA gesmeed.

Formateurs+volop+aan+de+slag+in+Noord%2DBrabant+en+Zeeland
© Dirk Hol

Verkenner Sacha Ausems heeft in Noord-Brabant het advies uitgebracht aan BBB om een coalitie te vormen met VVD, PvdA en GroenLinks. Samen hebben zij een krappe meerderheid van 29 van de 55 zetels in de Brabantse Staten. Ausems noemde Lokaal Brabant als een passende aanvulling. Hierdoor zou de beoogde coalitie op 31 zetels kunnen uitkomen.

Het advies van Ausems ligt in eerste instantie niet in de lijn der verwachting, omdat de standpunten op het gebied van landbouw, natuur en stikstof van deze partijen landelijk gezien behoorlijk ver uit elkaar liggen. Volgens de verkenner is in de gesprekken naar voren gekomen dat het doel van de stikstofaanpak bij alle partijen niet ter discussie staat. Zeker niet als het gaat om een gezonde leefomgeving en Noord-Brabant van het slot.

'Vrijwel alle partijen, inclusief BBB, geven aan dat er een landbouwtransitie moet plaatsvinden en dat alle sectoren in Noord-Brabant moeten bijdragen aan de stikstofreductie', zegt Ausems.


'De meningen lopen uiteen voor wat betreft hoe dit doel te realiseren. Instrumenten als de deadline van 1 juli 2024 voor stalaanpassingen, gedwongen uitkoop en onteigening van agrariërs worden ter discussie gesteld. Daar moeten door de beoogde coalitiepartijen zeker nog wat noten over worden gekraakt', stelt de verkenner.


Stevig onderhandelen

Voor BBB is de stallendeadline in Noord-Brabant niet acceptabel, terwijl VVD en GroenLinks hier wel aan willen vasthouden. Daar moet dus nog stevig over worden onderhandeld. Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda is door BBB aangesteld als formateur in Noord-Brabant en is al aan zijn klus begonnen.

In Zeeland is formateur Gerard Rabelink bezig een stabiele coalitie te vormen met BBB, VVD, SGP en CDA. Deze coalitie kan bogen op een meerderheid van 23 van de 39 zetels. PvdA/GroenLinks, de tweede grootste partij in Zeeland, lijkt buiten de boot te vallen.


BBB wil Wilfried Nielen en Arno Vael als gedeputeerden naar voren schuiven. Nielen komt uit Terneuzen en werkt als organisatie- en bedrijfsadviseur. Vael is akkerbouwer in Zaamslag.

Als de andere coalitiepartijen ook een gedeputeerde leveren, groeit het aantal gedeputeerden in Zeeland van vier naar vijf personen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer