Tweede agrarische gasnetwerk Drenthe in de maak

Na een eerder initiatief voor een agrarisch biogasnetwerk in Zuidwest-Drenthe is een groep boeren in Noord-Drenthe en Oostelijk Friesland een gelijksoortig project gestart. De boeren willen de productie van biogas uit hun afzonderlijke monovergisters via een voormalige NAM-gasleiding aan het nationale aardgasnet toevoegen.

Tweede+agrarische+gasnetwerk+Drenthe+in+de+maak
© David Hilberink

De initiatiefnemers hebben begin dit jaar de Coöperatie Groengas Noordwest-Drenthe opgericht met 27 leden-melkveehouders in de gemeenten Noordenveld,Tynaarlo, Midden-Drenthe en Ooststellingwerf. Om hun biogas aan het nationale aardgasnetwerk toe te kunnen voegen, wordt het eerst op een centraal punt opgewerkt tot groen gas van aardgaskwaliteit.

Uit een eerste peiling bleek dat er voldoende belangstelling is onder de boeren die langs een 25 kilometer lange voormalige gasleiding zitten tussen Appelscha, Bunne en Roden. 'We zijn momenteel bezig met de vergunningen en de aanvraag van SDE-subsidie. Vooral dat laatste is cruciaal', zegt coöperatiebestuurslid Wichard Kievit uit Bunne.

De boeren werden vorig jaar via een verkenner benaderd door de gemeenten, provincie Drenthe en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met een rondvraag of zij hun vergistingsinstallaties wilden aankoppelen op het leidingennet van de NAM. Op die manier zou de voormalige gasleiding weer functioneel kunnen worden. 'Er zijn toen verschillende businesscases doorgerekend die duidelijk maakten dat er wel kansen liggen', zegt Kievit. De initiatiefnemers hebben inmiddels ook gekeken bij soortgelijke projecten in Zuidwest-Drenthe en Twente.


Precies op tijd

Dat er al een centrale afvoergasleiding ligt kan zeker een voordeel zijn, al moet nader onderzoek nog uitwijzen of deze ook daadwerkelijk inzetbaar is voor het project. Een tijdsplanning tot realisatie durft Kievit dan ook nog niet te geven. Wel zegt hij dat dit project voor veel boeren mogelijk precies op tijd komt. 'Veel veehouders bekijken nu wat voor toekomst er voor hun bedrijf is weggelegd. Bijvoorbeeld of je in de buurt van het Fochteloërveen wel of geen piekbelaster bent. Met een monovergister kun je dan mogelijk het verschil maken.'

De meeste deelnemers in de coöperatie komen uit Noordenveld, maar ook veehouders uit Tynaarlo, Midden-Drenthe en Ooststellingwerf zijn vertegenwoordigd. Gemeente Noordenveld heeft positief gereageerd op het voornemen, al zegt ze erbij dat vanuit de gemeente geen financiële ondersteuning is te verwachten. 'We denken dat het een rendabel project kan zijn', aldus wethouder Kirsten Ipema van de gemeente Noordenveld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer