Voeding ouderdieren werkt door bij vleeskuikens

Zwaardere moederdieren produceren eieren met een hoger eigewicht. Dat is gunstig voor het gewicht van de kuikens en de prestatie van vleeskuikens. Dat blijkt uit onderzoek van Jesse Heijmans van De Heus in samenwerking met Wageningen University & Research.

Voeding+ouderdieren+werkt+door+bij+vleeskuikens
© Twan Wiermans

Heijmans onderzocht de impact van de groeicurve van vleeskuikenouderdieren en de energie-eiwitverhouding in de voeding van vermeerderingsdieren op nakomelingen. Woensdag 26 april promoveert Heijmans op de resultaten van het onderzoek.

De kwaliteit van eendagskuikens is belangrijk voor de prestaties, gezondheid en het welzijn van vleeskuikens. Factoren binnen het vermeerderingsbedrijf, zoals de voeding van de moederdieren, hebben daar invloed op.

Een lagere energie-eiwitverhouding in de voeding is gunstig voor de prestaties binnen het vermeerderingsbedrijf. De energie-eiwitverhouding in het voer van de moederdieren heeft invloed op de prestaties na het uitkomen van vleeskuikens. De exacte mechanismen blijven onduidelijk, maar zouden volgens de onderzoeker kunnen afhangen van transgenerationele epigenetische routes, het genetisch doorgeven van ervaringen van ouders aan nakomelingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer