Tulpenselectierobot met extra camera: ‘Ook op afstand in de gaten houden’

Pieter-Pepyn Smal van Smal Bloembollen gebruikt een tulpenselectierobot met extra opgebouwde camera, waardoor hij alles ook op afstand in de gaten kan houden. 'Het idee van zo'n autonome robot is dat hij altijd doorgaat en dankzij de extra camera kunnen we precies zien wat hij doet.'

Op het tulpenveld in het Noord-Hollandse Avenhorn selecteert de Selector 180 zieke tulpen. 'Hij heeft drie camera's waarmee hij het ziektebeeld herkent dankzij de database die hij heeft. Op basis daarvan stuurt hij naar de vierde camera door welke tulp bespoten moet worden', legt Smal uit. De robot geeft met blauwe verf aan welke tulpen ziek zijn. Ze worden daarna handmatig behandeld om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen.

De selectierobot kost 170.000 euro. 'Die koop je echt voor de toekomst, dus de terugverdientijd is nog niet precies bekend.' Goedkoop is dat niet, maar dankzij de database blijft kennis behouden. 'Selecteurs die nu op leeftijd zijn stoppen ermee en dan gaat kennis verloren. Dus je betaalt om de kennis te behouden in de database.' De extra cameraset is erop gebouwd door StalZicht en kost 600 euro. 'Maar dan heb je dus wel altijd zicht op wat hij doet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer