Juiste bandenspanning voor minimale bodemverdichting

Bodemverdichting geeft enorme kosten. Verdichting beperkt de beworteling en leidt tot minder opname van water, slechtere benutting van nutriënten en een lagere opbrengst.

Juiste+bandenspanning+voor+minimale+bodemverdichting
© Frits Huiden

'Onderzoek toont aan dat 45 procent van de Nederlandse bodem in meer of mindere mate is verdicht', meldt Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). In het project Versterkte Kennisverspreiding Nutriënten Loonwerkerscluster Noord Nederland werd een velddemo bodemverdichting georganiseerd.

De demo vond plaats op een perceel waar Bouwe Hoekstra van Loonbedrijf Hoekstra Flowers al 15 jaar mais met niet-kerende grondbewerking teelt. Op het perceel in het Friese Tytsjerk werd op de maisstoppel met groenbemester zand en leem boven elkaar ingegraven. Vervolgens is er met een hoge- en lagedruk band overheen gereden.

Het opengegraven laagjesprofiel toonde vervolgens de impact met centimeters verschil in verdichting. De kunst is om de bandenspanning af te stemmen op gewicht en rijsnelheid, blijkt uit metingen van Wilfred Borchers van Kuil Banden uit Groningen. Als voorbeeld werden twee trekker-giertank combinaties doorgemeten op spanning en gewicht. 'De lucht draagt het gewicht' is daarbij het credo.

Die zelfrijder laat geen spoortje achter, al staat het water op het land

Bouwe Hoekstra, Loonbedrijf Hoekstra Flowers

Tip is om in elk geval een goede bandenspanningsmeter te kopen. 'Eentje die tot bijvoorbeeld 4 bar gaat. Meters die hoger kunnen meten, zijn niet nauwkeurig in de lage spanningen, waar het juist om gaat.'


Te lage bandenspanning

Een Fendt 718 met Duport tank stond achter op 1,8 bar terwijl 0,8 bar zou kunnen. De tank stond juist weer te laag met 1,5 bar. Voor 6.700 kilo gewicht is eigenlijk 2 bar nodig is. Gevaar bij te lage druk is dat de band te veel op de hielen gaat lopen en daar scheurtjes gaat vormen. Zeker bij het haaks door een bocht sturen als de banden wringen.


Rupsen zijn prima voor grondbewerking, maar voor zaaibedbereiding zijn brede banden beter, vindt bandenexpert Wilfred Borchers.
Rupsen zijn prima voor grondbewerking, maar voor zaaibedbereiding zijn brede banden beter, vindt bandenexpert Wilfred Borchers. © Frits Huiden

Een New Holland T7.220 op BKT-banden met daarachter een Duport-tank met vier hoge banden op één as, is voorzien van een topdrukcilinder. Deze cilinder op druk zetten scheelt maar 150 kilo in gewichtsoverdracht. Achter geeft het een verschil in bodemdruk van 5.150 of 5.300 kilo en op de voorband rust daardoor 1.850 of 2.000 kilo.

Een VF-band kan op lagere spanning rijden met een grote voetprint. 'VF is wel moeilijker te monteren en niet bedoeld om veel te trekken. De koordlagen in de hiel zitten veel strakker om de velg', stelt de bandenspecialist


Rups is reeks harde wielen

Een rupsonderstel ziet Borchers door de loopwielen als een rij harde, kleine en trillende wielen achter elkaar. 'Voor een grondbewerking prima, maar voor zaaibedbereiding heeft een brede band op lage druk de voorkeur.'


De zelfrijder voor sleepslangen spoort amper in.
De zelfrijder voor sleepslangen spoort amper in. © Frits Huiden

De grote 1050 banden onder de Horsch-zelfrijder uit 1998 voor het sleepslangen oogsten waardering bij klanten van Hoekstra Flowers. De driewieler werkt met relatief dunne 4-duims slangen, hoeft minder hard te trekken en dus minder eigengewicht te hebben. De banden zijn voor driekwart gevuld met water voor ballastering tot totaal 11 ton terwijl de spanning op 1 bar blijft.

'In het voorjaar rijden wij niet met de tank tegen insporen. Die zelfrijder laat geen spoortje achter. Al staat het water op het land', ervaart loonwerker Hoekstra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer