Bollengrond wijkt voor grotere campingplaatsen op boerencamping

Het is deze dagen topdrukte op minicamping Hoeve Ons Lust van bollentelers Sandra Bak en Albert Komen in het Noord-Hollandse Julianadorp. De camping, die half maart al openging, is ondanks het koude voorjaarsweer volgeboekt. 'De duinen, het strand, de zee en de tulpenvelden werken als een magneet. Zeker onze oosterburen zijn klaar om eropuit te gaan, ook als het wat minder weer', stelt Bak.

Bollengrond+wijkt+voor+grotere+campingplaatsen+op+boerencamping
© John Oud

Dertig plaatsen voor campers, caravans en tenten telt de camping in de binnenduinzoomrand van Julianadorp en Den Helder, op een steenworp afstand van de duinopgang waar campinggasten met hun hond kunnen wandelen. Hoewel er weinig pr hoeft te worden gemaakt voor de plek, is het voor de ondernemers niet een kwestie van achteroverleunen.

'Je moet gasten dat bieden wat ze wensen. We zien dat er meer mensen met de camper of caravan komen. Zeker tijdens coronacrisis zijn er meer campers verkocht. Dat merken we ook op onze camping. Luxe kamperen is in. De gasten stellen ook meer eisen aan bijvoorbeeld sanitair en de plek', constateert Bak.


Investeren

Voor de ondernemer is dit een reden om in de toekomst in privésanitair te investeren. Een investering, die al gauw tienduizenden euro's kost, maar zich goed terugverdient, stelt ze. 'We verhogen dan de overnachtingsprijs. Dat is een makkelijke rekensom.'

Deze prijs ligt, afhankelijk van het seizoen, nu tussen de 23 euro en 28 euro voor een camper of caravan met twee personen. 'Toen we begonnen in 2006, was de prijs 15 euro. Daarvoor kunnen we het nu niet meer doen. We zijn geen hobbyboeren. Het moet wel wat opleveren.' De bedrijfstakken profiteren van elkaar, maar wat de precieze omzetverdeling is van beide bedrijven vindt Bak lastig te zeggen.


Herinrichten

De campingeigenaar is van plan om campingplaatsen te vergroten van 100 naar 150 vierkante meter. 'We gaan de camping herinrichten na het seizoen. Daar leveren we 0,5 hectare bollengrond voor in. Dat stuk grond rendeert straks meer', zegt ze. Het bollenbedrijf telt 25 hectare grond. De ondernemers telen tulpen, narcissen, hyacinten en eerstejaarsplantuien.

De actieve rustzoeker is de doelgroep waar Bak op mikt. 'Zeker tijdens het rooien willen we geen spelende kinderen op het erf. Dus voor families hebben we onze camping niet zo aantrekkelijk gemaakt door geen speelvelden aan te leggen. Onze gasten waarderen het kleinschalig kamperen. Ze hebben veel belangstelling voor de kwekerij. Sommige komen met honderden vragen. We laten de schuur zien waar de bollen worden verwerkt. Ook vertellen we over bestrijdingsmiddelen. We willen hun niet alleen het mooie plaatje laten zien, maar ook bewustwording creëren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer