Toerist en BBB verbinden Den Boer met samenleving

Verbinding met de samenleving zoeken. Dat drijft Aletta en Hugo den Boer. Het stel boert onder de rook van Amsterdam, runt Bed & Bubbels, is lid van Boeren van Amstel en Aletta den Boer is kandidaat voor BBB in Provinciale Staten.

Toerist+en+BBB+verbinden+Den+Boer+met+samenleving
© Studio Kastermans

Een smalle weg langs de Amstel leidt naar de monumentale boerderij Strandvliet die de familie Den Boer pacht. Het gezin is nog een van de weinige melkveehouders in het gebied. Vlak bij hen is de laatste jaren de ene na de andere villa verrezen. Om de agrarische uitstraling te behouden, is Strandvliet in handen van stichting Boerenhofstede. 'Daar zijn we blij mee. We maken ons zorgen over de oprukkende woningbouw. Onlangs heeft een projectontwikkelaar weer grond aangekocht', stelt Aletta den Boer.

Enthousiast zwaait de ondernemer naar de gasten van hun Bed & Bubbels, die in de boerderij naast hen verblijven. De Zeeuwse familie komt al sinds de realisatie van het vakantieverblijf in 2016 naar Ouderkerk aan de Amstel. 'Hun jongens helpen graag mee op de boerderij', glimlacht Den Boer. De Bed & Bubbels met whirlpool zorgt voor een stuk verbinding met de samenleving. De inkomsten zijn het beleg op hun boterham, maar het moet wel 'leuk' blijven, vindt Den Boer.


A-locatie

Hun boekhouder begint er iedere keer weer over. Ze kunnen financieel gezien veel meer uit de recreatietak halen halen dan dat ze nu doen. Ze zitten op een A-locatie, aan de Amstel, Amsterdam zie je liggen. Maar Aletta den Boer is stellig. 'Ik wil tevreden mensen houden. Wanneer we de prijs verhogen, krijgen we ook een andere type gast, een die veeleisender is. Bovendien breng ik liever met onze zonen en Hugo meer tijd door dan dat ik steeds met een poetsdoek in de hand sta. Dat is ook de reden dat de locatie niet iedere dag bezet is.'


Boerderij Strandvliet, met rechts de Bed & Bubbels.
Boerderij Strandvliet, met rechts de Bed & Bubbels. © Studio Kastermans

Hugo den Boer staat er wat zakelijker in. Vanwege de inflatie verhoogden de ondernemers onlangs de prijs voor een overnachting van 100 naar 110 euro. Een week kost 500 euro.

Dat het belangrijk is om aan risicospreiding te doen, ervoeren de ondernemers toen de coronacrisis uitbrak en ze de vakantieaccommodatie voor zes personen moesten sluiten. Ook ging de stekker uit Boeren van Amstel. De coöperatie waarbij zo'n twintig boeren uit de streek zijn aangesloten, kon niet meer aan de horeca leveren.


Doorstart Boeren van Amstel

Boeren van Amstel maakte al snel weer een doorstart. De pakken volle melk die in de winkel 1,95 euro kosten, staan weer op tafel bij Den Boer. 'We hebben nu weer positieve cijfers. Wekelijks gaat 20.000 kilo melk naar de fabriek. Er is capaciteit voor 1,5 miljoen kilo', zegt Hugo den Boer.


Coöperatie Boeren van Amstel maakte een doorstart.
Coöperatie Boeren van Amstel maakte een doorstart. © Studio Kastermans

Volgende week promoot de melkveehouder het merk op de horecabeurs Horecava in de RAI. Ook staat hij in de supermarkt om mensen de melk te laten proeven. 'De winst wordt verdeeld onder de boeren. Maar de waardering voor het werk, dat de melk duurzaam en lokaal wordt geproduceerd, vind ik het allerbelangrijkste.' Wat Aletta den Boer vooral trots maakt, is dat van ieder pak 2 cent naar weidevogelbeheer gaat. De boeren hebben al 18.400 euro voor de weidevogels opgehaald.


Verhuisd

Den Boer verhuisde in 2000 van het Utrechtse Linschoten naar het Noord-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel. 'Het voelde als een emigratie', herinnert Aletta den Boer zich. Ook voor haar man was het even slikken. Omdat een van zijn broers het ouderlijk bedrijf in Linschoten had overgenomen, moest hij op zoek naar een andere plek om te boeren.

Den Boer werd nieuwsgierig naar de locatie toen zijn oom die veehandelaar was, vertelde dat de eigenaar van de boerderij geen opvolger had. 'Wij zaten in Utrecht op kleigrond, hier zitten we op veen. De eigenaar woonde naast ons, waar we nu het gastenverblijf hebben. Hij heeft ons enorm geholpen.'


Jonge ondernemers

Ze waren met hun 22 jaar jong, zegt Aletta den Boer. 'Je doet het op die leeftijd gewoon. Je pakt die kans. Omdat we beiden nieuw waren, waren we verplicht om een sociaal netwerk op te bouwen.'

Aletta den Boer breidde dat netwerk onlangs uit door zich kandidaat te stellen voor de BoerBurgerBeweging in Provinciale Staten van Noord-Holland. Ze staat op plek 8. 'De drukke periode komt eraan. We gaan dit jaar iedere vrijdag op werkbezoek.'


Dialoog opzoeken

Bij haar buren leverde haar kandidaatstelling gefronste wenkbrauwen op. 'De buurvrouw heeft kritiek op dierenwelzijn. Zij stemt Partij voor de Dieren. Juist wij moeten om tafel. Binnenkort gaan we met zijn vieren eten. Ik ben nieuwsgierig naar haar verhaal. De dialoog opzoeken vind ik zo belangrijk.'

Hoe ze het met beiden een baan buitenhuis, een melkveehouderij, vakantieaccommodatie en het BBB-werk bolwerken? 'Ik kan goed plannen', stelt Aletta den Boer. 'Hugo en de jongens staan 100 procent achter mij. Anders lukt het niet.' Hugo den Boer knikt: 'Van de beslissing om hiernaartoe te gaan, hebben wij nog geen moment spijt gehad.'


Hugo en Aletta den Boer
Hugo en Aletta den Boer © Studio Kastermans


Bedrijfsgegevens

Hugo en Aletta den Boer runnen een melkveehouderij en Bed & Bubbels in het Noord-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel. Ze hebben vijftig koeien en 30 hectare grond in pacht. Hugo den Boer werkt vijftien uur per week als werkplaatsmonteur bij een recyclebedrijf. Aletta den Boer is docent verpleegkundige aan een mbo in Haarlem en verpleegkundige in een ziekenhuis in Amstelveen. Omzet: 60 procent uit melkveebedrijf, 40 procent uit banen buitenshuis, 10 procent uit Bed & Bubbels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer