Studenten maken kennis met schoffelrobots

Studenten van de akkerbouw- en loonwerkopleiding in Zeeland hebben deze week kennisgemaakt met verschillende robots. Op het akkerbouwbedrijf van Michael Schippers in Kamperland reden twee schoffelrobots, de Naïo Orio en de Naïo OZ. 'Wij willen dat de studenten meer kennismaken met de automatisering die plaatsvindt in de agrarische sector', zegt medeorganisator Johan Wielemaker.

De studenten kregen tijdens deze dag uitleg over robotisering en precisielandbouw. 'Het is best interessant', reageert Thijs Vael. Zijn ouders hebben een akkerbouwbedrijf met voornamelijk pootgoed. 'Ik denk nog wel dat het een beetje doorontwikkeld moet worden. Mij spreekt het nu nog niet zo aan. Maar als je straks ziet dat de robot voordeliger is, dan heeft het wel toekomst', verwacht hij.

Lisa Corre denkt daar hetzelfde over. Haar ouders hebben een kleinschalig akkerbouwbedrijf met wat vee. 'Er is veel onzekerheid over de toekomst en we moeten meer in kansen kijken. In de toekomst zou dit een kans kunnen zijn', zegt ze.

Toch zitten de studenten nu nog liever op de trekker. 'Ja, laten we eerlijk zijn: het is heel wat anders', lacht Vael. 'De trekker blijft mooier', vindt Corre. Dat merkt Wielemaker ook. 'De studenten staan er nog wat sceptisch tegenover, want ze rijden maar wat graag op de trekker. Gps en AB-lijnen kennen de studenten wel. Maar op de trekker zitten is mooier dan met een joystick aan de kant staan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer