CleanLight en Honest AgTech introduceren autonome toepassing UV-C

Honest AgTech en CleanLight hebben een autonome toepassing van UV-C in de kas geïntroduceerd. Hiervoor wordt een robot gebruikt die is uitgerust met zogenoemde 'Level 5'-autonomie. 'Dat houdt in dat de robot na een korte inleerperiode zelfstandig en zeer nauwkeurig zijn weg kan vinden in de kas', meldt Maren Schoormans van Honest AgTech.

CleanLight+en+Honest+AgTech+introduceren+autonome+toepassing+UV%2DC
© Honest AgTech

De door Honest AgTech ontwikkelde robot is te gebruiken in kassen met buisrails en een centraal betonpad en wordt draadloos opgeladen. 'De robot werd in eerste instantie ontwikkeld om grootschalige automatisering van gewaswerk mogelijk te maken', geeft Schoormans aan.

'Je kunt daarbij denken aan bladsnijden of het oogsten van tomaten, maar onze langetermijnstrategie is om robots in staat te stellen allerlei activiteiten in de kas te automatiseren. De samenwerking met CleanLight sluit daar uitstekend op aan', stelt hij.

CleanLight ontwikkelt sinds 2005 UV-C-toepassingen. Het toepassen ervan in de kas heeft vooral tot doel meeldauw en andere ziektes te bestrijden, zonder chemische middelen. 'Een behandeling met UV-C kan 24 uur per dag effectief worden toegepast. Per gewas verschilt de dosering. Aardbeienplanten zijn bijvoorbeeld het beste beschermd als ze om de dag worden behandeld met UV-C', weet Arjo van der Sluis van CleanLight.


Autonoom proces

Als de teler dat zelf moet doen, wordt het al gauw een zeer arbeidsintensief proces. Daarom wordt al langer gewerkt aan het mechaniseren van de toepassing van UV-C. CleanLight en Honest AgTech hebben daar nu een nieuwe stap in gezet met de introductie van een volledige autonome toepassing van UV-C.

De twee partijen zijn de eersten ter wereld die een volledig autonome oplossing voor de toepassing van UV-C aanbieden. 'Met de robot hoeft de teler geen vinger meer uit te steken', zegt Van der Sluis. Het gebruik van kunstmatige intelligentie maakt het volgens Schoormans tevens mogelijk voor de robots om voortdurend te leren en te reageren. 'Zo kunnen ze onder alle omstandigheden buisrail, goten, obstakels en mensen detecteren.'


Fruit Logistica

De capaciteit voor de UV-C-behandelingen ligt momenteel op maximaal 10 hectare. De robot van Honest AgTech en CleanLight wordt van woensdag 8 februari tot en met vrijdag 10 februari tentoongesteld op de Fruit Logistica in Berlijn. Schoormans geeft aan dat twee telers deze maand nog starten met het gebruik van de robot. 'De doelstelling is om dit jaar enkele tientallen robots te produceren en aan het werk te zetten', besluit Schoormans.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer