Minder kleine en meer grote boerenbedrijven in Denemarken

In Denemarken zet de schaalvergroting in de landbouw sinds de coronapandemie versneld door. Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek heeft vorig jaar meer dan 5 procent van alle Deense boerderijen de boerderij voorgoed gesloten.

Minder+kleine+en+meer+grote+boerenbedrijven+in+Denemarken
© Varkens Archief

De sluiting van vooral kleine agrarische bedrijven was beduidend meer dan in voorgaande jaren. Als belangrijkste oorzaak wordt de gedwongen productiestop van de nertsenindustrie genoemd.

In 2020 en 2021 waren er op Deense nertsenfokkerijen verscheidene corona-uitbraken. De regering beval destijds de ruiming van de gehele binnenlandse nertsenstapel, gevolgd door een productieverbod. Daardoor sloten in totaal 817 nertsenhouderijen de deuren.


Varkensstapel

Ook de Deense varkensindustrie kampt met kleinere aantallen en omzetten. Varkenshouders in Denemarken hebben dit voorjaar hun varkensstapel aanzienlijk teruggebracht, tot bijna 12,47 miljoen varkens ofwel 5,2 procent minder dan een jaar eerder. Dit gold met name voor vleesvarkens, waarvan het aantal met 7 procent daalde tot 2,91 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ook in de 'klassieke' Deense land- en tuinbouw zetten de structurele veranderingen zich door. Eind vorig jaar waren er nog 31.395 land- en tuinbouwbedrijven, een daling van 1.753 bedrijven.


Meer grote bedrijven

De afname vertoonde zich in alle grootteklassen, afgezien van de zeer grote bedrijven met een oppervlakte van meer dan 400 hectare. Hun aandeel steeg van 3,7 procent naar 4,0 procent, in totaal zo'n 1.250 bedrijven. Het aantal 'grote bedrijven' is In Denemarken de afgelopen dertig jaar verviervoudigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer