Aardappelen poten in Engeland na een maand weer hervat

Medewerkers van het Engelse akkerbouwbedrijf Westrope Farming hebben op 3 april het poten van vroege aardappelen hervat.

Aardappelen+poten+in+Engeland+na+een+maand+weer+hervat
© Niels van der Boom

Een perceel nabij de havenstad Felixstowe werd begin deze week gepoot. Het klimaat langs de Noordzeekust is ideaal voor vroege aardappelen. Op 21 februari ging het eerste pootgoed al de grond in, maar door een lange regenperiode heeft het werk vier weken stilgelegen.

De aardappeltelers hebben er gemengde gevoelens over. De wintermaanden verliepen recorddroog. Neerslag was vereist om de vochtreserves aan te vullen. In maart viel vervolgens 110 millimeter aan water. Ook dat is een record. Het poten gaat goed, maar op veel naburige percelen staat nog water.

De middenvroege Marfona-consumptieaardappelen die op dit perceel de grond in gaan, zijn bestemd voor de handel in fish-and-chips. Westrope Farming beboert ruim 3.200 hectare akkerbouwgrond en specialiseert zich in aardappelen, uien, wortelen en pastinaak.


Lange kiemen

Het uitgangsmateriaal is rond de kerstdagen in houten kiembakjes gezet en vervolgens bij kunstlicht in de schuur voorgekiemd, legt een medewerker uit. Omdat de aardappelen uiteindelijk een maand langer in de schuur hebben gestaan, zijn de kiemen flink doorgegroeid.

Op het perceel zijn vijf trekkers aan het werk. Eerst wordt er gewoeld en vervolgens worden bedden getrokken. De lichte grond moet eerst worden ontsteend en daarna geplant. Het zijn vooral kleine scherpe vuursteentjes die anders voor rooibeschadiging zorgen. Ook de groentegewassen worden op verhoogde bedden geteeld met een breedte van 180 centimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer