BelOrta stelt harde voorwaarde aan integratie Belgische Fruitveiling

BelOrta heeft de voorwaarde gesteld dat minimaal 75 procent van de telers van de Belgische Fruitveiling voor 31 maart coöperant moet worden om de fusie tussen de partijen door te laten gaan. 'In het meerjarenplan voor het geïntegreerde coöperatieplan is rekening gehouden met dat percentage. Bij minder klopt het financiële plaatje niet', aldus BelOrta-directeur Philippe Appeltans bij Vilt.be.

BelOrta+stelt+harde+voorwaarde+aan+integratie+Belgische+Fruitveiling
© VidiPhoto

Een ander belangrijk thema van de integratie tussen de twee partijen is de overname van de aandelen van de telers van de Belgische Fruitveiling. Dat bedrag varieert van 25.000 tot 50.000 euro, afhankelijk van het bedrijf. Appeltans geeft bij Vilt.be aan dat BelOrta dat bedrag zal uitbetalen aan bedrijven die intekenen. 'Mits voldaan wordt aan de voorwaarde van een overstappercentage van 75 procent', voegt de directeur van BelOrta toe.

Fruittelers die hun bedrijf in de toekomst stopzetten, maar waarvan het areaal voor 75 procent wordt overgenomen door de toekomstige coöperatie en/of gerooid wordt, krijgen ook hun resterende saldo uitbetaald. Bedrijven die niet in de nieuwe coöperatie instappen, zien hun kapitaalsopbouw niet meer terug.


Leververplichting

De telers van de Belgische Fruitveiling zullen, net als de telers van BelOrta, een leverplicht hebben voor de volledige productie. 'We zijn sterk door samen de markt te betreden. Dan is het niet logisch dat iemand zijn fruit eigenhandig vermarkt en een concurrent wordt van de coöperatie', stelt Appeltans. Een prikkel voor het naleven van de leverplicht zit onder meer in gespreide uitbetaling van het opgebouwde kapitaal.


Als het percentage van 75 procent wordt gehaald, dan is het de bedoeling dat de geïntegreerde veiling op 1 juni van start gaat. Mocht dit percentage niet behaald worden, dan zal de Belgische fruitveilig op eigen kracht verder moeten. Vanwege de huidige financiële situatie van de Belgische Fruitveiling vrezen telers dan voor een faillissement. Dat zou kunnen leiden tot een verdere fragmentatie van de markt, wat de prijs nog meer kan drukken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer