Trendanalyse: Nederland ontbeert visie op toepassing biotechnologie

Het ontbreken van een integrale visie op biotechnologie zorgt ervoor dat Nederland kansen onbenut laat. Bovendien dreigt internationale achterstand bij de ontwikkelingen van nieuwe producten. Meer regie vanuit de overheid is noodzakelijk.

Trendanalyse%3A+Nederland+ontbeert+visie+op+toepassing+biotechnologie
© ANP Persbureau

Het pleidooi voor een overheidsvisie en meer regie op biotechnologie komt uit de Trendanalyse biotechnologie 2023. Opstellers van het rapport zijn de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (Cogem). Zij stellen dat Nederland onvoldoende is voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie.

De trendanalyse spitst zich toe op drie belangrijke toepassingen van genetische modificatie en gen-editing; circulaire economie, gezondheid en voedselproductie. De rapporteurs constateren dat de wereldwijde ontwikkelingen hard gaan.


Weerstand tegen die ontwikkeling is er ook. Het is niet ondenkbaar dat dat ook het geval zal zijn bij introductie van biotechnologie in de voedselketen. Die stap is al mogelijk, maar wacht in Europa nog op goedkeuring van de autoriteiten. Want behalve grote kansen spelen bij biotechnologie ook ethische en economische vragen en mogelijke risico’s voor mens en milieu.


China zet zwaar in

In landen buiten de EU wordt volop ingezet op gene-editing en vaak worden deze producten niet langer beschouwd als genetisch gemodificeerd. Vooral China investeert veel in gen-editing. Begin 2022 is de regelgeving voor toelating van gene-edited gewassen in het land versoepeld, met als doel de voedselzekerheid te verhogen en de afhankelijkheid van de import van groentezaden te verlagen, beschrijft het rapport.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat nam het rapport in ontvangst. Ze zei daarbij dat snelle wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen ook nieuwe vragen opwerpen. ‘Vraagstukken en dilemma’s over wenselijkheid, veiligheid en eigendomsrechten. Bij het opstellen van wet- en regelgeving gaat het om de juiste balans tussen ruimte geven, kansen bieden en risico’s beperken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer