Acceptatie bij biotechnologie cruciaal

Communicatie naar de consument over de toepassing en veiligheid van technologie is belangrijk voor de acceptatie van voeding die daarmee is geproduceerd. Dat is de uitkomst van een debat daarover in de Tweede Kamer.

Acceptatie+bij+biotechnologie+cruciaal
© Pixabay

De etikettering heeft de aandacht bij de Europese Commissie die werkt aan regelgeving voor nieuwe technieken, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (I&W). 'We willen geen gevarendriehoek op producten.'

Het onderwerp kwam woensdag ter sprake tijdens een debat dat Heijnen en landbouwminister Henk Staghouwer voerden met de Tweede Kamer over biotechnologie en tuinbouw. Verschillende partijen roepen de bewindslieden op in Brussel meer aandacht te vragen voor nieuwe veredelingstechnieken.


Supermarkt speelt ook rol

Heijnen vindt evenals CDA en D66 dat ook supermarkten en de verwerkende industrie een rol hebben bij de acceptatie van biotechproducten door consumenten. 'Nederlandse boeren voeden vele monden, maar we moeten ook voorzichtig zijn. Er spelen ethische dilemma's, de veiligheid moet vooropstaan, maar voor de lange termijn liggen hier kansen', zegt Heijnen.

De staatssecretaris voelt de urgentie die onder meer in de tuinbouwsector leeft om aan de slag te gaan met de nieuwe veredelingstechniek Crispr-Cas. 'De bal ligt bij de Europese Commissie. Die erkent dat de regelgeving niet meer voldoet en dat hier kansen liggen.' Voorstellen voor nieuwe regelgeving worden echter pas halverwege 2023 verwacht.


Kwekersrecht beschermen

Op vragen van de ChristenUnie (CU) antwoordde LNV-minister Staghouwer dat ook bij die nieuwe regels voor de toepassing van biotechnologie het kwekersrecht moet worden beschermd.

Kamerlid Pieter Grinwis (CU) ziet zeker kansen voor Crispr-Cas, maar is ertegen als grote concerns patenten op voedselproducten krijgen. Behoedzaam vooruitgaan is zijn devies. 'We moeten niet te snel onze oude schoenen weggooien. Klassieke veredelingstechnieken hebben nog veel potentie en we moeten ons niet blindstaren op biotechnologie als een snelle oplossing.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer