'Terugredeneren over een kreupele koe'

In de agrarische praktijk houd ik mij veel bezig met kwesties die zich afspelen op de boerderij. Maar een niet onbelangrijk deel van de zaken gaat over datgene wat zich afspeelt buiten de erfgrenzen. Buiten het zicht van de boer. Dan heb ik het vooral over het moment dat vee wordt afgevoerd naar de slacht.

%27Terugredeneren+over+een+kreupele+koe%27
© Dirk Hol

Er zijn weinig bedrijven in Nederland die zoveel worden gecontroleerd als slachthuizen. Vlees is een gevoelig product en er kan snel iets misgaan. Op grotere slachthuizen is zelfs permanent toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wie het nieuws volgt, krijgt soms het gevoel dat er veel misgaat bij het slachten van dieren. Kijk je wat verder dan de nieuwsberichten, dan zie je dat uit de cijfers blijkt dat controles in slechts een klein deel leiden tot de vaststelling van overtredingen. Overigens staat een deel daarvan ook niet vast.

Ter illustratie, de cijfers over inspecties bij roodvleesslachthuizen in 2021 geven 39.734 controles weer met in totaal 336 mogelijke overtredingen. Je kunt constateren dat er in 2021 'honderden overtredingen zijn geconstateerd', maar tegelijkertijd ook schrijven dat slechts 0,8 procent van de controles leidde tot vaststelling van een mogelijke overtreding. Natuurlijk, iedere overtreding is er één te veel, maar soms is enige duiding wel op z'n plaats.

Een deel van de dossiers over die mogelijke overtredingen belandt op mijn bureau. Vaak betreffen het veehouders die aankloppen met een opgelegde boete voor het overtreden van de transportregels.

Er zijn weinig bedrijven in Nederland die zoveel worden gecontroleerd als slachthuizen

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Alleen dieren die geschikt zijn voor het voorgenomen transport, mogen worden vervoerd. Gewonde, zwakke en zieke dieren worden niet in staat geacht te worden vervoerd, vooral in het geval wanneer de dieren niet in staat zijn zich op eigen kracht pijnloos te bewegen of zonder hulp te lopen.

Een NVWA-inspecteur controleert dit vaak pas achteraf. Dat wil zeggen, tijdens of nadat het vee is uitgeladen op het slachthuis. Wanneer er dan bijvoorbeeld een kreupele koe uit wordt gehaald, rijst de vraag of deze al kreupel was toen de veehouder het rund aanbood voor transport. Wanneer de NVWA die mening is toegedaan en daarvoor een boete aan de veehouder wil opleggen, moet de NVWA aantonen dat de kreupelheid al aanwezig was, toen het de klep opliep op het erf bij de veehouder.

Een kwestie van terugredeneren dus, waarbij de redenering van de NVWA helaas niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Maar let wel, alleen met een goed onderbouwd tegengeluid maak je kans de boete van tafel te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer