12,5 miljoen euro voor landbouwtransitie in Friese veenweide

Voor het realiseren van een innovatieboerderij in de Friese polder Hegewarren en een landgoedbedrijf bij Akkrum komt 12,5 miljoen euro vrij vanuit het Nationaal Groeifonds. In beide projecten wordt onderzoek gedaan naar nieuwe en rendabele vormen van landbouw en landgebruik bij peilverhoging.

12%2C5+miljoen+euro+voor+landbouwtransitie+in+Friese+veenweide
© Ida Hylkema

Polder de Hegewarren bij Oudega (Smallingerland) is het eerste gebied waar melkveehouders zijn uitgekocht vanwege de veenweideproblematiek en afspraken zijn gemaakt over een andere inrichting. Dit biedt ruimte voor experimenten met inrichting en nieuwe vormen van landbouw. Het Akkrumer Goedland is een coöperatief landgoedbedrijf waarin ondernemers en bewoners leren hoe ze collectief invulling kunnen geven aan landbouw en andere verdienmodellen in harmonie met natuur en klimaat.

Beide projecten zijn onderdeel van het Friese Veenweideprogramma 2021-2030. Hierin werken provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, de Friese veenweidegemeenten, landbouw-, natuur- en recreatiepartijen samen aan opgaven in het veenweidegebied.

Volgens landbouwvertegenwoordiger Geart Benedictus is er veel nodig om de komende decennia een rendabele melkveehouderij op een natuurlijke manier te laten samengaan met alle opgaven, zoals innovatie, onderzoek en creatieve inbreng van ondernemers. 'Nu kunnen we samen met experts en onderzoekers op grote schaal kennis opdoen in onze eigen achtertuin.'


Monitoring

Het kennisprogramma 'NL2120' zal beide projecten wetenschappelijk volgen en monitoren, bijvoorbeeld door te meten wat de effecten van inrichtingsmaatregelen en economische activiteiten zijn op CO2, stikstofuitstoot en biodiversiteit en ook wat de maatregelen doen met het verdienvermogen in het gebied.

'NL2120' is een samenwerkingsprogramma waarin overheden, natuurorganisaties, ingenieursbureaus, baggerbedrijven en kennis- en beroepsinstellingen samen werken aan praktisch toepasbare nature-based oplossingen voor opgaven op het gebied van klimaat, natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit en wonen. Het kabinet maakte onlangs bekend dat het 110 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds wil investeren in het onderzoeksprogramma 'NL2120'.

Het programma richt zich op oplossingen die aansluiten bij de natuurlijke kenmerken van het water- en bodemsysteem. Focus ligt op onderzoek en praktijkproeven bij veenweidegebieden en deltasteden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer