Paternotte: stikstofstandpunt D66 verandert niet

Ondanks de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet fractieleider Jan Paternotte van D66 geen ruimte om van standpunt te veranderen waar het om stikstof gaat. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei eerder dat de coalitiepartij op dit vlak zal 'moeten buigen of barsten'.

Paternotte%3A+stikstofstandpunt+D66+verandert+niet
© Dirk Hol

Paternotte staat open voor een kop koffie met Van der Plas. 'Maar met dit soort termen kan ik niet zoveel', zegt hij bij aanvang van het fractieoverleg. 'Mensen in Nederland zien dat we er heel veel over praten', zegt Paternotte over het stikstofdossier. 'Ik denk dat we het beste de problemen kunnen oplossen.'


Daar hoort wat hem betreft bij dat het kabinet vasthoudt aan de deadline van 2030 om de stikstofuitstoot te halveren. De fractieleider verwijst daarvoor ook naar het coalitieakkoord en het advies van Remkes. 'We vinden een week na de verkiezingen niet ineens iets anders dan een week voor de verkiezingen.' Hij wil vasthouden aan de beloftes die hij heeft gedaan aan zijn kiezers en zegt niet van mening te veranderen 'omdat andere mensen op BBB hebben gestemd'.


Hartstikke knap

'Het is hartstikke knap die verkiezingsoverwinning van Van der Plas, maar het is niet alsof de stikstofcrisis daarmee helemaal weg is', zegt Paternotte. 'Sterker nog: afgelopen vrijdag maakte minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat nog bekend dat de bouw van wegen nu niet meer door kan gaan.'

D66 staat er volgens de fractieleider om bekend ook moeilijke boodschappen 'eerlijk te vertellen' en maatregelen te nemen 'die misschien niet populair, maar wel nodig zijn'. Paternotte ziet in de verkiezingsuitslag niet alleen het signaal dat mensen kritisch zijn op de stikstofaanpak. 'Ik zie dat bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren en ook Volt zetels hebben gewonnen. En die maken vanochtend bekend dat ze zelfs nog een veel snellere stikstofaanpak willen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer