Zonnebloemstengel kan oplossing zijn voor zoutstress gewassen

Zonnebloemstengelextract kan mogelijk worden gebruikt om biostimulanten te produceren die de zoutstresstolerantie in gewassen verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van doctoraatstudent Jing Li van de Universiteit Gent.

Zonnebloemstengel+kan+oplossing+zijn+voor+zoutstress+gewassen
© Burt

De jaarlijkse productie van zonnebloembladeren en -stengels wordt wereldwijd geschat op 15,2 megaton. Het merendeel hiervan wordt beschouwd als 'gewasafval', stelt Li. Daarom is de student op zoek gegaan naar alternatieve gebruiksvormen, waaronder de toepassing als extract in zaailingen van de Arabidopsis thaliana: de zandraket.

Bij een hoge concentratie van het zonnebloemstengelextract werd groeiremming geconstateerd bij de zaailingen. 'Maar wanneer we het extract gebruikten om de zaden te primen, werd een toename van het bladoppervlak waargenomen', meldt Li bij Vilt.be.


Groeiremming

Concreet ging het om een verlichting van de groeiremming door zoutstress. 'Zoutstress is een grote uitdaging voor boeren, waarbij een hoog zoutgehalte in de bodem de groei, opbrengst en kwaliteit van gewassen aantast', geeft Li aan. Balderen behandeld met het extract vertoonden tevens een verminderde zoutstress.

'Het zonnebloemstengelextract vermindert de productie van schadelijke stoffen met ongeveer 30 procent en helpt de bladeren beter te groeien', aldus Li. 'Het extract bevat verder nuttige stoffen als polyfenolen, koolhydraten, eiwitten en andere bioactieve stoffen die helpen de plant gezond te houden en vroege bladgroei te bevorderen, zelfs wanneer de plant gestrest is door zout.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer