20 procent zomergewassen Oekraïne inmiddels gezaaid

Van de zomergewassen, zoals zomertarwe, zomergerst, mais, koolzaad en zonnebloemen, hebben Oekraïense akkerbouwers afgelopen week ruim 550.000 hectare ingezaaid.

20+procent+zomergewassen+Oekra%C3%AFne+inmiddels+gezaaid
© VidiPhoto

Tot en met deze week is ongeveer 3 miljoen hectare van de betreffende gewassen ingezaaid. Dat is iets meer dan 20 procent van het verwachte areaal voor deze teelten, meldt het agrarische persbureau AgriCensus.


Volgens de berichtgeving is het nog onduidelijk en onzeker hoeveel areaal dit jaar daadwerkelijk ingezaaid gaat worden in Oekraïne. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land ondervinden boeren veel hinder van de oorlogvoering door Rusland.


Inzaai in oorlogsgebied

Het landbouwministerie van Oekraïne gaat er vooralsnog vanuit dat minimaal 70 procent van het geplande areaal zomergewassen ingezaaid gaat worden. Voor het oorlogsgebied zou dit in het meest negatieve scenario hooguit 30 tot 40 procent kunnen zijn. Buiten dit gebied verlopen de voorjaarswerkzaamheden redelijk volgens plan.Aan zomertarwe is in Oekraïne inmiddels zo'n 164.400 hectare ingezaaid, dat is bijna 86 procent van het areaal van vorig jaar. De inzaai van zomergerst loopt achter ten opzichte van vorig jaar. Toen was ruim 90 procent ingezaaid rond deze periode, nu is dat 60 procent ofwel ruim 800.000 hectare.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Voor mais en sojabonen en ook voor zonnebloemen geldt dat de inzaai in Oekraïne nog maar net op gang komt. Voor mais zit op 320.000 hectare het zaaizaad inmiddels in de grond, dat is bijna 6 procent van het areaal van vorig jaar. Voor sojabonen is dat 62.000 hectare en daarmee 5 procent van het verwachte areaal.


Eind mei meer duidelijk

Op ongeveer 900.000 hectare zijn inmiddels zonnebloemen ingezaaid. Dat is bijna 14 procent van het geplande areaal in Oekraïne. Volgens het landbouwministerie zal eind mei pas duidelijk zijn wat het definitieve teeltareaal is voor de genoemde gewassen in 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer