Locodijkgraaf Rivierenland: boeren, neem zelf initiatief

'Er komt ontzettend veel af op het landelijk gebied. Ook de klimaatverandering geeft forse uitdagingen. Zeker in het werkgebied van waterschap Rivierenland, waar het watersysteem voor diverse teelten van levensbelang is', zegt locodijkgraaf Mathieu Gremmen van waterschap Rivierenland. 'Het is dus belangrijk dat mensen op 15 maart hun stem uitbrengen voor de Waterschapsverkiezingen.'

Locodijkgraaf+Rivierenland%3A+boeren%2C+neem+zelf+initiatief
© Waterschap Rivierenland

In de afgelopen vijf jaar is er in de zomer weinig neerslag in het gebied van waterschap Rivierenland gevallen. Zo weinig dat in vier van de vijf jaar de beregening van gewassen in het gedrang dreigde te komen.

'Een aantal jaren geleden hadden wij dit niet voor mogelijk gehouden, maar inmiddels is het zaak dat we leren om ook in deze rivierenregio om te gaan met droge periodes', stelt Gremmen. 'Tegelijkertijd moeten we wateroverlast door hevige buien voorkomen en regenwater langer vasthouden.'


NPLG

Het programma Landelijk Gebied (NPLG) speelt ook in het gebied van waterschap Rivierenland een belangrijke rol. 'De overheid wil voor 2030 de natuur ruimte bieden voor herstel en versterking, de kwaliteit van water en bodem verbeteren en meer doen tegen klimaatverandering. Per gebied zoekt de overheid hiervoor oplossingen. Hiervoor trekt het Rijk samen op met provincies, waterschappen, gemeenten en maatschappelijke partners, agrarisch ondernemers, grondeigenaren en grondgebruikers', zegt Gremmen.

Een waterschap is een functionele democratie en moet dat ook blijven

Mathieu Gremmen, locodijkgraaf waterschap Rivierenland

'Ik denk dat de agrarische sector zelf alvast het initiatief moet nemen om plannen te ontwikkelen over de inrichting van het landschap. Het is essentieel voor de agrarische belangen om in de toekomst goed vertegenwoordigd te zijn in de regionale NPLG's', vindt de locodijkgraaf van waterschap Rivierenland.


Politisering waterschappen

Hetzelfde gaat volgens Gremmen op voor de waterschapsbesturen. 'Een waterschap is een functionele democratie en moet dat ook blijven. Water en bodem worden leidend. Ruimtelijke ordening en de aanpak van klimaatverandering zijn van levensbelang voor de agrarische sector. De kans op politisering van de waterschappen ligt op de loer nu steeds meer politieke partijen deel willen uitmaken van de waterschapsbesturen', constateert hij.

'Mijn advies aan iedereen in de agrarische sector is daarom tweeledig: ga allereerst allemaal stemmen en zorg dat je als sector ook na de verkiezingen aan de bestuurstafel zit. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat er niet alleen besluiten over, maar ook met de agrarische sector worden genomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer