Slachterij Gosschalk zit in lastig parket door Deense vleesafnemer

Slachterij J. Gosschalk uit het Gelderse Epe zit in lastig parket door het aangevraagde faillissement van een belangrijke Deense vleesafnemer. De Nederlandse vleesverwerker zit daar met kapitaal in. Deze tegenslag volgt op de perikelen medio 2021, waardoor de bedrijfsactiviteiten wekenlang werden stilgelegd.

Slachterij+Gosschalk+zit+in+lastig+parket+door+Deense+vleesafnemer
© Koos Groenewold

Deze nieuwe tegenslag beperkt Gosschalk blijkbaar ook bij het aankopen van vleesvarkens. De notering is hoog en varkens worden duur betaald. Bovendien geven leveranciers van varkens bij Boerderij aan dat hun vertrouwen in de slachterij is afgenomen, omdat er ook daar al een flinke betalingsachterstand is.

Dat maakt het voor Gosschalk lastig om de slachthaken te vullen en hun afnemers te voorzien van varkensvlees. In normale weken slacht het bedrijf zo'n tienduizend varkens per week. Gezien het krappe aanbod van vleesvarkens zullen de niet bij Gosschalk geleverde dieren relatief eenvoudig bij andere slachterijen geplaatst kunnen worden.


Farmer Friendly-varkens naar Duitsland

Navraag bij het Team varkens van Farmers Defence Force (FDF) leert dat ook zij geen vleesvarkens bij Gosschalk aflevert 'Al onze Farmer Friendly-vleesvarkens brengen we naar Duitse slachterijen, omdat ze daar het meeste opbrengen', meldt FDF-varkensteamvoorzitter Roy Nillesen. 'Onze leden profiteren daarvan en de aantallen die we exporteren, groeien per week en dat vinden Nederlandse slachterijen lastig.'


De Farmer Friendly (FF)-activiteiten zijn de luis in de pels van varkensvleesverwerkende bedrijven in Nederland. Ook met de wekelijkse publicatie van de FF-notering Varkens wordt sinds begin februari de druk op slachterijen om hun notering te verhogen opgevoerd.


Concurrentie bij vleesvarkens groot

'De versnelde verhogingen van de slachterijnoteringen in Nederland zijn mede door onze inspanning tot stand gekomen', benadrukt Nillesen. 'De concurrentie bij de vleesvarkens is groot en zal verder opgevoerd worden. Wij geven vol gas, omdat wij samenwerken met krachtige partijen in Duitsland die hun afspraken met ons gestand doen.'

Het uitwerken van de samenwerking tussen Farmer Friendly en Gosschalk gaat volgens Nillesen gestaag verder. 'Komende weken staan gesprekken daarover gepland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer