KNMI: winter met meerdere records zachter dan normaal

Met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden Celsius was de winter zachter dan normaal met 3,9 graden Celsius. Dat meldt het KNMI. De meteorologische lente is op 1 maart begonnen.

KNMI%3A+winter+met+meerdere+records+zachter+dan+normaal
© Niels de Vries

Rond de jaarwisseling werden meerdere temperatuurrecords verbroken. Op oudejaarsdag werd het in het Limburgse Ell en Arcen 17,6 graden Celsius, een record voor december. Ook in het Utrechtse De Bilt werd het met 15,9 graden nog nooit zo warm in december sinds het begin van de waarnemingen. Nieuwjaarsdag werd het temperatuurrecord van januari verbroken, met 16,9 graden in het Brabantse Eindhoven. De laagste temperatuur werd gemeten in het Drentse Eelde. Daar werd het op 13 december -10,6 graden Celsius.

Het meetstation in De Bilt telde 33 vorstdagen, normaal zijn dit er 35. Er waren twee ijsdagen, normaal zijn dat er zes.


Verschil regen groot

De winter wijkt met landelijk gemiddeld 205 millimeter neerslag nauwelijks af van de normale gemiddelde hoeveelheid van 204 millimeter, meldt het KNMI. De verschillen tussen de maanden zijn groot. December had een normale hoeveelheid neerslag met 80 millimeter tegen 78 millimeter normaal. Januari was zeer nat met gemiddeld over Nederland 108 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 68 millimeter.

In De Bilt viel 142 millimeter, de hoogste neerslagsom daar in januari sinds 1901. Februari was daarna juist een zeer droge maand. Landelijk gemiddeld viel er 20 millimeter tegen 56 millimeter normaal.

Het natst was het deze winter op KNMI-station Deelen met ongeveer 290 millimeter neerslag, normaal 235 millimeter. Het droogst was het in het Oost-Groningse Nieuw Beerta met ongeveer 150 millimeter, normaal 188 millimeter.

Met landelijk gemiddeld 235 uur zon tegen een langjarig gemiddelde van 218 uur was de winter iets zonniger dan normaal. Het zonnigst was het deze winter in het Zeeuwse Vlissingen met 285 uur zon, normaal 238 uur. Het somberst was het in Arcen met 185 uur zonneschijn, normaal 209 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer