Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in België

Op een bedrijf met vleeskuikens in het Vlaamse Aalst is vogelgriep geconstateerd. Er wordt een vervoersverbod ingesteld in de omgeving rond de uitbraak. Daarnaast worden de 73.000 kuikens op het bedrijf geruimd.

Vogelgriep+op+vleeskuikenbedrijf+in+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

In de directe omgeving van het getroffen bedrijf bevinden zich weinig andere pluimveebedrijven, wel liggen er een aantal pluimveeslachterijen. Volgens het bericht van de Landsbond Pluimvee is de besmetting geconstateerd bij slachtrijpe vleeskuikens en werd in een van de stallen de afgelopen dagen al een verhoogde sterfte vastgesteld. De besmettingsbron is (nog) niet duidelijk.

Naast deze besmetting, was er onlangs ook een besmetting bij een hobbyhouder in Péruwelz, nabij de Franse grens. Daar is vanwege het kleine aantal dieren geen vervoersverbod ingesteld. Vorige week waren er tevens uitbraken bij drie particuliere pluimveehouders: in Lens (regio Henegouwen), in Zandhoven (regio Antwerpen) en in Lochristi (Oost-Vlaanderen). Op alle drie de locaties was de sterfte bijzonder hoog.


Ophok- en afschermplicht

In België geldt nog steeds een ophokplicht of (wanneer dieren buiten lopen) een afschermplicht. Dit geldt voor alle geregistreerde houders. Ofwel: de commerciële pluimveehouders of hobbyhouders die zich hebben laten registreren. Voor particuliere pluimveehouders geldt geen afschermplicht, al raadt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dit wel aan. Het is wel verplicht om de dieren binnen te voeren en ook drinken moet bij voorkeur binnen plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer