Vol stroomnet raakt glastuinders in Zuidplaspolder

Glastuinders in een deel van de Zuid-Hollandse Zuidplaspolder komen op een wachtlijst te staan voor het terugleveren van energie als zij hiervoor een aanvraag doen. Netbeheer Stedin heeft dinsdag bij toezichthouder Autoriteit Consument en Markt congestie aangevraagd voor glastuinbouwgebied 2e Tochtweg en omgeving in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht.

Vol+stroomnet+raakt+glastuinders+in+Zuidplaspolder
© Vidiphoto

Voor nieuwe aanvragen is een wachtlijst. De situatie geldt totdat het lokale elektriciteitsnet eind 2025 is uitgebreid. Tegelijk met de aankondiging start de netbeheerder een onderzoek naar congestiemanagement om te kijken of er voor die tijd meer ruimte op het kan net worden gecreëerd in de vorm van flexibel elektriciteitsvermogen. Naar verwachting is dit onderzoek medio dit jaar afgerond.

Tussen 2020 en 2023 is het aantal aanvragen voor het terugleveren van duurzame opgewekte stroom aan het net in het gebied met 200 procent gestegen, geeft Stedin aan. Het tijdelijke terugleverprobleem heeft geen gevolgen voor consumenten met zonnepanelen of voor grootverbruikklanten met een aansluiting groter dan 1,75 megavoltampère.


Uitbreidingscapaciteit

In een gebied is sprake van congestie als (nieuwe) klanten meer netcapaciteit vragen dan op dat moment beschikbaar is op het lokale elektriciteitsnet. En als Stedin het net niet in hetzelfde tempo kan uitbreiden als waarin het elektriciteitsverbruik en de duurzame productie van energie toenemen.

In het betreffende glastuinbouwgebied versterkt Stedin het deelnet door het leggen van meer en zwaardere kabels. Ook wordt er een extra verdeelstation gebouwd. Met deze werkzaamheden realiseert Stedin 19 megavoltampère meer transportcapaciteit voor het gebied. De verwachting is dat deze werkzaamheden eind 2025 zijn afgerond.


Piekvermogen

De genoemde transportcapaciteit staat ongeveer gelijk aan het piekvermogen dat een dorp als Nieuwerkerk aan den IJssel aan elektriciteit afneemt of aan de hoeveelheid stroom die een zonnepark als zonnepark Zuidplas opwekt. Met de netuitbreiding kunnen straks meer glastuinbouwbedrijven grote zonnedaken aanleggen en blijft de 'regionale energiestrategie' (RES) van gemeente Zuidplas haalbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer