Veel belangstelling voor plaatsing kleine windmolens in Flevoland

Plaatsing van kleinere boerenwindmolens in Flevoland wordt steeds aantrekkelijker. Alleen staat de gemeentelijke regelgeving dat nu nog in de weg. Circa honderdvijftig boeren bezochten vorige week een voorlichtingsbijeenkomst van LTO Noord Oostelijk Flevoland over kleine windmolens op eigen erf.

Veel+belangstelling+voor+plaatsing+kleine+windmolens+in+Flevoland
© DIRK HOL

Deze windturbines kunnen boerenbedrijven helpen om energieneutraal te worden en de snel oplopende energierekening te verlagen. Maar plaatsing stuit tot nog toe op beperkingen van de Flevolandse gemeenten. Die stellen het maximum op 12 meter ashoogte. Dat wringt, omdat wel volop grotere windmolenparken worden neergezet in de provincie.

Aan belangstelling voor boerenwindmolens geen gebrek, stelt projectleider Rients Hijma van LTO Noord vast. 'Al is zo'n molen vaak een flinke investering, gezien de huidige energieprijzen krabt iedere ondernemer zich nu achter de oren.'

Hijma voerde in 2022 een haalbaarheidsstudie uit onder 25 agrarische bedrijven in de Noordoostpolder. 'Daaruit bleek dat met molens met een ashoogte van 25 meter goede rendementen zijn te halen. Bij 15 meter ashoogte is dat ongeveer 30 procent minder.'


Ingreep

Dat boeren in Flevoland momenteel geen windmolens op het eigen erf plaatsen, komt door de huidige beperking van 12 meter ashoogte. Die maat turbines wordt namelijk niet geleverd. Gemeenten zijn bang voor een te grote ingreep in het landschap, vermoedt Hijma. 'Maar ook een boerenwindmolen tot 35 meter ashoogte is nog prima in het landschap in te passen. Zo'n molen is niet storend, er staat alleen iets extra's in het landschap', zegt hij.

LTO Noord roept Flevolandse leden op toch aanvragen in te dienen voor een grotere boerenmolen, om zo de regels van de gemeenten aangepast te krijgen. Ook provinciaal heeft het de aandacht, zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. 'We proberen het op de agenda te krijgen voor de komende verkiezingen van Provinciale Staten. Het is toch scheef als zij wel de grote windparken helpen, maar boeren niet om energieneutraal te worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer