EU-hof: veredeling met in-vitro niet onder strenge gmo-regels

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft gevonnist dat een veredeling met behulp van de zogenoemde in-vitro-techniek niet onder de strenge Europese verordening voor genetische modificatie (gmo) valt. De uitspraak heeft mogelijk invloed op de toelating van veredeling met Crispr-Cas.

EU%2Dhof%3A+veredeling+met+in%2Dvitro+niet+onder+strenge+gmo%2Dregels
© Archieffoto Marcel Bekken

In-vitro is een techniek waarbij wordt gestuurd op spontane genetische verandering daar waar het veelbesproken Crispr-Cas veel gerichter kan worden ingezet. De huidige Europese GMO-verordening legt veel beperkingen op aan genetische veranderingen planten of dieren. Dit omdat de gevolgen voor de volksgezondheid nog niet onomstotelijk vaststaan.


De uitspraak is een tegenvaller voor milieuorganisaties die vinden dat elke dna-verandering bij plantenveredeling onder die strenge regels zou moeten vallen, maar de EU-rechters wijzen dat af.


Eerste stap

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is blij met de uitspraak van het EU-hof. ‘Dit is precies wat SGP wil, namelijk dat nieuwe veredelingstechnieken niet onder de GMO-beperkingen vallen. Het is bovendien ook een positieve eerste stap op weg naar betere veredeling van planten, ook naar de Crispr-Cas techniek. Dat kan leiden tot gewassen die beter geschikt zijn voor bijvoorbeeld klimaatverandering of minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben’, aldus Ruissen tegen Nieuwe Oogst.

De Europese agrarische koepels Copa en Cogeca verwelkomen de uitspraak over ‘in vitro’ ook. De Europese landbouw moet volgens hen toegang krijgen tot de voordelen van innovatie om duurzamer te kunnen zijn.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer