Koeienfluisteraar en veearts traint boeren in meer dan zeventig landen

Veearts en oprichter van trainingscentrum 'Cowsignals' Joep Driessen uit Gelderland is bijna elke dag wel in een stal te vinden om de omstandigheden van koeien eens grondig onder de loep te nemen. Er is volgens hem nog wel wat winst te behalen als het om Nederlandse koeien en stallen gaat.

'Kijk, bij deze koe zie je op de flank zogenoemde 'happy lines'', vertelt veearts Joep Driessen terwijl hij langs de koeien loopt bij een boer in het Overijsselse Ommen. 'Die komen tevoorschijn als een koe goed rondgegeten is. Dan zie je deze strepen op de flank. Dat is dus een tevreden koe.'

Is er voldoende licht in de stal? Ruikt het er fris? Liggen de koeien of staan ze vooral? In de training van Cowsignals worden de omstandigheden van de stal uitgebreid bekeken. Ook de koeien zelf worden beoordeeld op gezondheid. 'We kijken ook goed naar het gedrag van de koe en de faciliteiten. Krijgt de koe voldoende water? Ligt ze of staat ze? Waarom ligt ze niet?', legt Driessen uit.

'Ik heb me ingeschreven voor de training omdat ik mijn kennis wil opfrissen', zegt melkveehouder Gerald Hemstede. Hij boert in een dorp vlak bij Ommen en zegt zeker een paar wijzigingen door te voeren in zijn bedrijfsvoering. 'Het meest verhelderende vond ik dat een koe die een uur meer ligt, een liter meer melk geeft. Daar ga ik zeker mee aan de slag.'

Nederland is allang niet meer het beste jongetje van de klas

Joep Driessen, veearts en trainer

24 jaar geleden startte Driessen met de eerste training. De kennis die hij opdeed als veearts wilde hij verspreiden. Nadat hij een paar jaar had rondgereisd in het buitenland en in elk land minimaal één koeienstal had bezocht, besloot hij trainingen te gaan geven. In Nederland, maar ook in het buitenland. Inmiddels zijn er trainingen geweest in meer dan zeventig landen en behoort het opleiden van nieuwe trainers ook tot de werkzaamheden.

Driessen: 'Ik denk dat niemand zoveel stallen over de wereld heeft gezien als ik. Ik leerde bij de beste boeren, maar zag natuurlijk ook de boeren die minder presteerden. Die kennis moest overgebracht worden, vond ik. Bij het ene bedrijf zie ik tien koeien met een lebmaagverdraaiing, bij het andere nul. Hoe kan dat nou? Zo werd ik een soort kennismakelaar.'


Nederland op de ranglijst

Met alle opgedane kennis in het buitenland, kan de trainer Nederland in perspectief plaatsen. 'Het is leuk om te zien dat de Nederlandse boer het goed doet, maar ze zijn allang niet meer het beste jongetje van de klas. Die zitten nu in Oostenrijk en Zwitserland, die hebben nog strengere welzijnseisen', stelt Driessen. Bij de Nederlandse boer valt er volgens hem dan ook nog best wat winst te behalen.

Een van de dingen waar boeren in Nederland volgens Driessen goed op moeten letten, is de ligtijd van de koeien. Hij legt het uit aan de hand van een kleine, maar simpele rekensom. 'Een koe is ongeveer 2 meter lang als ze ligt. En de meeste koeien krijgen maar 1,8 meter om op te liggen. Dan kunnen ze gewoon niet voldoende liggen. En dat bed moet zacht zijn. 30 procent heeft al een diepstrooiselbed, de rest nog niet. In dergelijke stallen kunnen koeien dertien uur liggen, veel langer dan in de meeste stallen het geval is. Een uur langer liggen betekent een liter meer melk', vertelt de veearts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer