Henry Meijdam nieuwe voorzitter Autoriteit Diergeneesmiddelen

Henry Meijdam wordt per 1 april de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Het bestuur van de SDa heeft dit besloten. Meijdam volgt Jos Werner op.

Henry+Meijdam+nieuwe+voorzitter+Autoriteit+Diergeneesmiddelen
© SDa

In een persverklaring noemt het bestuur Werner 'de founding father' van de SDa. 'Hij heeft een geweldige bijdrage geleverd aan het inzichtelijk maken van het antibioticumgebruik in de dierhouderij en het beperken van dit gebruik tot het hoogst noodzakelijke. Onder zijn leiding ontwikkelde de SDa zich tot een werkelijke autoriteit, maatschappelijk geaccepteerd, die zonder handhavingsinstrumenten dierhouders en dierenartsen aanzette tot het verlagen van het gebruik van antibiotica teneinde resistentie te voorkomen.'

Henry Meijdam (61) is onder meer benoemd vanwege zijn bestuurlijke ervaring 'op het snijvlak van het publieke private domein'. 'Hij staat bekend als een krachtige bestuurder, hij zet zaken in beweging en geeft daarbij mensen ruimte', staat in de toelichting. Meijdam was onder meer VVD-wethouder in de gemeente Huizen, provinciebestuurder in Noord-Holland, burgemeester van Zaanstad, voorzitter van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en directeur van het Interprovinciaal Overleg.

De SDa geeft jaarlijks een rapport uit met een overzicht van de ontwikkelingen per diersector. De autoriteit bekijkt de verschillen tussen de anonieme gebruiksgegevens binnen de sectoren en vergelijkt deze met de voorgaande jaren. Het geeft veehouders inzicht in het antibioticumgebruik in vergelijking met collega's. Ook worden er advieswaarden gegeven voor het antibioticumgebruik per sector. Het gebruik bij landbouwhuisdieren is tussen 2009 en 2020 met bijna 70 procent gedaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer