Benchmarkwaarden antibioticagebruik vleeskuikenbedrijven omlaag

De benchmarkwaarden voor het antibioticagebruik op vleeskuikenbedrijven gaan omlaag. De verlaging is onderdeel van een afspraak die de pluimveesector met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid in 2018 heeft gemaakt om de waarden stapsgewijs te verlagen. De Avined-werkgroep antibiotica pluimveesector heeft positief over de haalbaarheid van deze verlaging geadviseerd.

Benchmarkwaarden+antibioticagebruik+vleeskuikenbedrijven+omlaag
© Marcel Berendsen

Vleeskuikenbedrijven die deelnemen aan IKB Kip worden twee keer per jaar beoordeeld op het antibioticumgebruik. Bedrijven worden ingedeeld in een groene, oranje of rode categorie, op basis van de benchmarkwaarden. De groene categorie is het streefgebied, de oranje het signaleringsgebied en de rode categorie het actiegebied.

Bedrijven die niet in het groene gebied zitten, ondernemen actie om de daling in antibioticagebruik (verder) door te zetten. Waarbij bedrijven in de rode categorie striktere maatregelen moeten nemen. De benchmarkwaarden voor de verschillende categorieën zijn nu per 1 januari 2023 verlaagd met twee tot drie dierdagdoseringen.


Actiegebied

Voor reguliere kuikens is de bovengrens van het streefgebied nu twaalf dierdagdoseringen. Het signaleringsgebied loopt van twaalf tot 24, daarboven valt een bedrijf in het actiegebied. Voor trager groeiende kuikens is de bovengrens van het streefgebied acht dierdagdoseringen. Het signaleringsgebied loopt van acht tot twaalf dierdagdoseringen en daarboven valt een bedrijf in het actiegebied.

Gemiddeld valt het antibioticagebruik in de vleeskuikensector al binnen het streefgebied. Bedrijven met traaggroeiende kuikens zitten gemiddeld op een gebruik van 1,23 dierdagdoseringen, waar reguliere kuikens uitkomen op 11,58 dierdagdoseringen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  5° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
Meer weer