'Geef pionierende boer wind in de rug'

Als landbouwminister Piet Adema echt een omslag in de landbouw wil, moet hij het Groenboerenplan omarmen, vinden Gerjo Koskamp en Jara van Rooij.

%27Geef+pionierende+boer+wind+in+de+rug%27
© Geertje Algera
Alles dat we doen in het productieproces van onze voeding, komt in ons lijf terecht. Dat brengt ons bij de belangrijke vraag: hoe kunnen we voedsel produceren dat ons werkelijk voedt in plaats van dat het ons energie kost? Die vraag is onze drijfveer geweest om eind jaren negentig te kiezen voor biologische landbouw. Als missie kozen we 'zorgen voor planten, dieren, mensen en de aarde'.

In 1998 stopten we met het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Sinds we in 2002 doorschakelden van biologisch naar biologisch-dynamisch hebben we te maken met evenwichtsbemesting op ons bedrijf. De biologisch-dynamische landbouw is een beproefd systeem met echte kringlooplandbouw, maximaal dierenwelzijn en gezonde voeding. En in de wetenschap dat we onderdeel zijn van een veel groter geheel.


Groenboerenplan

Dan is het logisch dat stichting Demeter samen met Caring Farmers, Biohuis en alle andere groene boeren bij het vraagstuk over stikstof met een plan komt: het Groenboerenplan. Dit plan zet in op simpele maatregelen zoals een maximaal aantal dieren per hectare en chemie uit de landbouw halen. Hierdoor zijn naleving en vergunningen goed te regelen en pakken we meer aan dan stikstof.

Dit systeem kan een prachtige ontwikkeling inluiden. Uitbetaling voor groene en blauwe diensten in de vorm van een hectare-uitkering kan een impuls geven aan de transitie. Met deze uitbetaling kun je ook het verschil in kostprijs nivelleren tussen reguliere bedrijven en bedrijven die meer dan biologisch en maximaal natuurinclusief boeren.

Je hebt lef nodig om het anders te doen en soms een beetje hulp

Gerjo Koskamp en Jara van Rooij, Boerderij Ruimzicht in Halle

Lef nodig

Wij zijn blij met onze wijze van productie. Maar het is verre van eenvoudig. Je hebt lef nodig om het anders te doen en soms een beetje hulp. Wij zijn ontzettend dankbaar dat een grote groep consumenten, winkeliers, groothandel en horeca met ons verbonden wil zijn. Dat zij substantieel meer willen betalen voor hun producten om ons systeem, waar ook zij in geloven, vorm te geven.

Regelmatig hebben we uit deze groep mensen financiële steun mogen ontvangen bij calamiteiten of om leningen bij de bank te omzeilen. Want de financiële druk was de laatste jaren enorm. Als je meer biologische en biologisch-dynamische landbouw wilt doorvoeren in de gewone markt, is dat niet te doen.


Vrijwilligers

Het is voor ons ook van enorme waarde dat we twee vaste groepen vrijwilligers hebben die ons helpen met klussen op de boerderij. Zonder hulp van vrijwilligers is het voor de gemiddelde boer vrijwel onmogelijk om het roer om te gooien. Dit is financieel vaak niet te doen, maar we willen wel die verandering. Kan dat alleen met onbetaalde krachten? Daar zou het toch niet vanaf moeten hangen?


Er moet absoluut iets veranderen. Daarom doen wij een oproep aan Adema en stikstofminister Christianne van der Wal. De pionierende bedrijven in ons land zijn met alle kracht tegen de gangbare stroom ingezwommen. Nu wordt het tijd dat alle pionierende boeren, gezien hun oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen, de wind in de rug krijgen. Steun de boer, maar neem ook de consument mee in de omslag.

Minister, neem het Groenboerenplan serieus en zorg letterlijk voor 'Ruim Zicht' op de toekomst, daar worden we allemaal beter van. Verandering is mogelijk, voor iedereen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer