Tool voorspelt bijtgedrag varkens

Via het waarnemen van gedrag met camera's is staartbijten te voorspellen. Tenminste, als dit is gekoppeld aan een tool die dit automatisch detecteert. Onderzoekers van KU Leuven werken hieraan. Het is onderdeel van het Europese project TailBiteAdvice, een samenwerking tussen België (KU Leuven), Ierland (Teagasc) en Denemarken (Aarhus Universiteit).

Tool+voorspelt+bijtgedrag+varkens
© Twan Wiermans

De aanpak van staartbijten en ander bijtgedrag heeft hoge prioriteit in de Europese Unie. Het is een belangrijk welzijns- en ethisch probleem en zorgt voor economische schade. Daarnaast staat dit het houden van varkens met ongecoupeerde staarten in de weg.

Bijtgedrag is een multifactorieel probleem en houdt volgens professor Thomas Norton van KU Leuven vaak verband met het effect van verveling en meerdere stressfactoren op het gedrag van varkens. Denk aan de beschikbaarheid van voer, klimaatproblemen en de gezondheidsstatus. 'Door de vele mogelijke oorzaken is het voor de varkenshouder moeilijk te voorspellen wanneer zich een uitbraak zal voordoen en te bepalen waarom die heeft plaatsgevonden.'


Waarnemen bijtgedrag tijdrovend

Het herkennen van bijtgedrag hangt vooral af van de waarneming van de varkenshouder of eventueel bewaking met camera's, maar dat is tijdrovend. Het gebruik van algoritmes die de informatie vanuit de camera's vertalen naar een advies, verbeteren het waarnemen van bijtgedrag en verhogen zo het dierenwelzijn.

Bij gespeende biggen op een demonstratiebedrijf in Ierland is het gedrag vastgelegd met goedkope 2D-camera's. Gekeken is naar staartbijten, interactie, drinkgedrag, eetgedrag en agressief gedrag. Binnen het project worden algoritmes ontwikkeld die op basis van deze gedragingen aangeven wanneer het risico bestaat dat de varkens agressief bijtgedrag gaan vertonen, zodat de varkenshouder tijdig kan ingrijpen.

Tijdens het onderzoek op het Deense onderzoeksinstituut in Foulum zal volgens onderzoeker Mona Larsen het bijtgedrag expres worden opgewekt, doordat er bijvoorbeeld te weinig hokverrijking is of competitie rond voer en water. Daarbij worden ook de andere risicofactoren als klimaat, gezondheidsstatus en hygiëne meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer